Verlengen werkingsduur Wet IOW en verhogen toetredingsleeftijd
27 november 2019, wetsvoorstel - Minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) verlengt de Wet inkomensvoorziening oudere werklozen tot 2024. De toetredingsleeftijd stijgt naar 60 jaar en vier maanden.
Mensen die na hun 60ste werkloos worden, hebben nu na afloop van hun WW-uitkering recht op de IOW. Deze bedraagt maximaal 70% van het minimumloon. Bij de toekenning wordt, in tegenstelling tot een bijstandsuitkering, niet gekeken naar het vermogen.
De IOW zou eigenlijk per 1 januari 2020 stoppen. In het regeerakkoord hebben de coalitiepartijen afgesproken om de regeling toch met vier jaar te verlengen. Daarvoor is brede steun. Het is slecht verteerbaar als oudere werklozen hun huis of zuurverdiende spaarcenten moeten opeten, zegt Tielen (VVD).
Tijdelijk of structureel
Van Kent (SP) steunt de verlenging van de IOW. Wel had hij liever gezien dat de regeling niet slechts tot 2024 maar structureel was verlengd. Van Weyenberg (D66) vindt het juist verstandig dat het tijdelijk is. We moeten volgens hem bezien hoe de arbeidsmarkt zich de komende jaren ontwikkelt.
De regering voert beleid om de arbeidsparticipatie van ouderen te verbeteren, zegt minister Koolmees. Daarom is gekozen voor een tijdelijke verlenging. Stoffer (SGP) spoort hem aan om bestaande regelingen die het aantrekkelijk maken om ouderen in dienst te nemen, meer bij werkgevers onder de aandacht te brengen.
Leeftijdsgrens
De leeftijdsgrens voor de IOW moet niet omhoog maar juist omlaag naar 55 jaar, vindt Van Brenk (50PLUS). Volgens haar is aangetoond dat 45-plussers en zeker 55-plussers moeilijker aan een nieuwe baan komen als ze werkloos worden. Smeulders (GroenLinks) stelt voor om de leeftijdsgrens niet te verhogen maar op 60 jaar te houden.
Minister Koolmees houdt vast aan de leeftijdsgrens van 60 jaar en vier maanden. Vooral omdat het lager vaststellen geld kost.
Nabestaandenpensioen
Het inkomen van een partner zorgt niet voor korting op de IOW, maar een nabestaandenpensioen wel. Van Kent (SP), Gijs van Dijk (PvdA), Van Brenk (50PLUS) en Smeulders (GroenLinks) vinden dat onrechtvaardig.
Een nabestaandenpensioen wordt beschouwd als eigen inkomen, zo legt minister Koolmees uit, en wordt daarom verrekend met de IOW.
De Kamer stemt op 3 december over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende motie.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist