Verlaging gaswinning Groningen nader besproken
5 juli 2018, wetsvoorstel - Op 28 juni debatteerde de Kamer over de wetgeving waarmee minister Wiebes (Economische Zaken) de gaswinning in Groningen wil verlagen. In een derde termijn vraagt de Kamer om een nadere toelichting op enkele zaken.
Beckerman (SP) kijkt terug op een rommelig debat, waarin veel onduidelijk bleef. De minister probeert de wetgeving erdoorheen te jassen, vindt Kops (PVV). Maar haast kan ook een vorm van zorgvuldigheid zijn, werpt Mulder (CDA) tegen. Ze vindt het noodzakelijk alles te doen om zo snel mogelijk de gaswinning te verlagen.
Het gaat snel, geeft minister Wiebes toe, maar er is wel degelijk ordentelijk en zorgvuldig werk geleverd. Het is niet rommelig maar wel ingewikkeld, concludeert hij.
Deal met Shell en Exxon
Er wordt verschillend geoordeeld over de deal die minister Wiebes met Shell en Exxon heeft gesloten over de gaswinning. Yeşilgöz (VVD) spreekt van een gebalanceerd pakket, en Dik (ChristenUnie) vindt het een goed verdedigbare afspraak.
Dat de deal goed is voor Shell en Exxon, is volgens Beckerman (SP) het enige wat nu echt duidelijk is. Nijboer (PvdA) blijft erbij dat de deal eerst voorgelegd had moeten worden aan de Kamer, want nu staat het parlementaire budgetrecht ernstig onder druk.
Van der Lee (GroenLinks) vreest dat hij ook de deal legitimeert als hij voor deze wet stemt. Dat er pas op Prinsjesdag duidelijkheid komt over alle financiële consequenties, vindt hij te laat. De minister stelt die tijd echt nodig te hebben om het totale kostenplaatje inzichtelijk te maken.
Oude schadegevallen
Wie gaat er met de nieuwe afspraken betalen voor oude schadegevallen in Groningen? Dit was een van de onduidelijkheden in het debat van 28 juni. Mulder (CDA) was in shock toen het er vorige week op leek dat de Staat er meer aan zou gaan bijdragen. Kops (PVV) vraagt zich af hoe de minister de belastingbetaler gaat uitleggen dat Shell en Exxon hiermee weg lijken te komen.
Jetten (D66) vraagt de minister om de onrust hierover weg te nemen. In een brief heeft Wiebes namelijk gemeld dat de oude schades toch onder de oude kostenverdeling blijven vallen.
De oude schadegevallen zullen betaald worden uit een reservering die de NAM hiervoor al had gemaakt, licht minister Wiebes toe. Hier speelt de nieuw overeengekomen kostenverdeling dus nog niet.
De Kamer debatteerde eerder op 28 juni over het wetsvoorstel. Zij stemt op 5 juli over het wetsvoorstel en de ingediende moties.
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist