Verdragen over rechtshulp en uitlevering met de Emiraten
18 april 2023, wetsvoorstellen - Minister Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) vraagt de Kamer om goedkeuring van twee verdragen met de Verenigde Arabische Emiraten. In de verdragen gaat het om wederzijdse rechtshulp in strafzaken en om uitlevering.
Het horen van verdachten of getuigen en het uitvoeren van doorzoekingen, inbeslagnames en bevriezingen. Met het verdrag voor rechtshulp kunnen Nederland en de VAE elkaar hiertoe verzoeken doen. Bijzondere aandacht is er voor de bestrijding van financieel-economische criminaliteit.
Met het uitleveringsverdrag wordt de uitlevering van misdadigers tussen beide landen eenvoudiger. Het moet gaan om delicten waarop een vrijheidsstraf staat van ten minste een jaar.
Effectiviteit
Ellian (VVD) benadrukt het belang van internationale samenwerking in de bestrijding van georganiseerde drugscriminaliteit. Hij is blij met de verdragen, want de Emiraten blijken "een prettige plek" voor belangrijke drugscriminelen en hun vermogens. Met Van Nispen (SP) is zijn belangrijkste vraag: gaan deze verdragen helpen om die criminelen uitgeleverd te krijgen en om hun vermogens te confisqueren?
In de strijd tegen de internationale criminaliteit ziet Yeşilgöz "een enorme welwillendheid" vanuit de VAE. De contacten zijn goed en er worden duidelijk resultaten geboekt. Zo worden er ook echt bezittingen afgepakt. Met een aantal Europese collega's bespreekt de minister de mogelijkheden om de krachten te bundelen en zo nog effectiever te kunnen optreden tegen de georganiseerde criminaliteit.
Lijfstraffen en doodstraf
Hoe kunnen we voorkomen dat personen die Nederland op verzoek aan de VAE uitlevert, lijfstraffen of zelfs de doodstraf opgelegd krijgen? Van Nispen (SP) vraagt aandacht voor de mensenrechtensituatie in de VAE.
In de verdragen staan duidelijke kaders voor zaken waar Nederland niet aan wil meewerken, reageert Yeşilgöz, en elk verzoek wordt daaraan getoetst. Maar omdat zij "niet kan zien wat daar gebeurt", is er geen honderd procent garantie.
De Kamer stemt op 9 mei over beide wetsvoorstellen en de ingediende motie.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct