Van der Steur: excuses voor optreden rond Volkertfoto
1 oktober 2015, debat - Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) biedt de Kamer zijn excuses voor het laten ontstaan van verwarring rond de foto van Volkert van der G.
De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., is helemaal niet toevallig gefotografeerd net na zijn voorwaardelijke vrijlating. Het was een door onder andere het Openbaar Ministerie geënsceneerde fotosessie. Zo bleek uit een Brandpuntuitzending van 20 september. Het ministerie van V en J wist nergens van, verklaarde Van der Steur tijdens het vragenuur van 22 september. In een brief van 29 september moest hij erkennen: het was toch bekend bij het ministerie. Wij zijn onjuist en onvolledig geïnformeerd, vindt de hele Kamer.
Gebrekkige informatievoorziening OM
Voor het vragenuur ontving de minister een ambtsbericht van het OM. Daarin stond informatie over de vraag of Van der G. met de foto het mediaverbod had geschonden. Oskam (CDA) wil dat bericht krijgen, maar Van der Steur weigert dat vanwege de vertrouwelijkheid. Oskam wil weten wat er precies in stond over de hele aanloop naar de bewuste foto. Niets, zegt Van der Steur. Hem is voor het vragenuur slechts mondeling "summier en met beperkte focus" gemeld dat er op enig moment is gesproken over een foto. Hij betreurt het dat hij "de aard en omvang" van die mededeling niet goed heeft ingeschat.
Kamer wil orde op zaken bij V en J
De cultuurproblemen op het ministerie baren Dijkgraaf (SGP) zorgen. Krol (50PLUS) wil de informatievoorziening zien verbeteren, Voortman (GroenLinks) de politieke gevoeligheid. Van der Steur kan die problemen oplossen, denken Recourt (PvdA) en Van Oosten (VVD). Die laatste sluit personele consequenties op het ministerie niet uit. V en J is te veel een op imago gericht "persberichtenministerie" geworden, stelt Van Nispen (SP). Volgens Berndsen (D66) is het ministerie buiten proportie gegroeid. Daarom wil Segers (ChristenUnie) met D66, PvdA en GroenLinks de politie weer bij Binnenlandse Zaken onderbrengen. Zo'n splitsing wijst de minister af. Hij ziet enorme voordelen in de samenwerking tussen OM, rechterlijke macht en politie. Bovendien wordt volgens hem hard gewerkt aan verbeteringen, waarover hij de Kamer voor 1 februari 2016 zal informeren.
Van der G. moet weer de cel in
Volkert steekt zijn middelvinger op naar Nederland, stelt Helder (PVV). In tegenstelling tot de minister meent zij dat Van der G. met de foto het mediaverbod wel heeft overtreden. Daarom zou hij zo snel mogelijk weer de cel in moeten. Wij moeten daarvoor "iedere strohalm grijpen", stelt Van Oosten. Hij zegt dat de rechter kritisch moet toetsen of de voorwaarden van de voorlopige invrijheidstelling zijn nageleefd. Ook Bontes (GrBvK) wil onmiddellijke opsluiting. Hij wil bovendien dat de beveiliging van "die schoft" per direct en voor altijd stopt.
De Kamer stemt dinsdag 6 oktober over de ingediende moties.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.