Twijfels over capaciteit veiligheidsdiensten
11 februari 2015, debat - Kabinet en Kamer zijn het eens over het belang van een veilige samenleving. Maar is er wel voldoende capaciteit en geld bij de diensten die die veiligheid moeten garanderen?
Er staat veel op het spel, zegt premier Rutte, namelijk onze vrijheid en democratie. Sinds het verhoogde dreigingsniveau zijn de opsporings- en veiligheidsdiensten en gemeenten alert en hebben zij hun inspanningen om terrorisme te bestrijden geïntensiveerd. Roemer (SP) is bepaald niet overtuigd door de geruststellende woorden van de premier. De rechtsstaat moet weerbaar zijn, zegt Slob (ChristenUnie), en daarvoor moet voldoende geld worden vrijgemaakt. Samsom (PvdA) wil het kabinet alle ruimte geven om te doen wat nodig is. Veiligheid is volgens Zijlstra (VVD) een kerntaak van de overheid. De kosten die daarvoor gemaakt worden, zijn voor hem "een afgeleide".
Rutte: op dit moment voldoende geld en capaciteit
Van Haersma Buma (CDA) wijst op de gevolgen van de bezuinigingen op de veiligheidsketen. De geruststellende woorden van de minister-president over capaciteit en geld overtuigen hem niet, temeer daar hij van medewerkers andere geluiden hoort. Bontes (GrBvK) wil een deltaplan voor de veiligheid en structureel meer geld. Zorg er in ieder geval voor dat het geld op de effectiefste manier wordt gebruikt, adviseert Van Ojik (GroenLinks). Daar is de premier het mee eens, maar hij benadrukt dat de diensten "op dit moment doen wat zij moeten doen". Als diensten, gemeenten of politie in een komende analyse aangeven dat er knelpunten zijn, dan zorgt het kabinet voor oplossingen, aldus Rutte.
Verschil van mening over actieprogramma
Het actieprogramma Integrale Aanpak Jihadisme bevat volgens Pechtold (D66) vooral "opgewarmde prak". Maar Samsom vindt dat het een goede balans biedt tussen repressie en preventie. Rutte bevestigt dat. Het gaat om het tegengaan van radicalisering, maar ook om maatregelen als het intrekken van het Nederlanderschap. Als maatregelen eerder nodig zijn, worden ze volgens minister Opstelten (Veiligheid) versneld ingevoerd. Hij zegt een planning van de uitvoering van de maatregelen toe. Wilders (PVV) vindt het actieprogramma een voorbeeld van "een incompetente terreuraanpak". Hij spreekt van amateuristisch en gevaarlijk politiek correct beleid.
Bezorgdheid rond inzet marechaussee
Voor de bewaking van bijzondere gebouwen als het gebouw van de Tweede Kamer wordt in plaats van de politie nu de marechaussee ingezet. Goed dat de agenten terug kunnen naar de wijk, vindt Pechtold. Maar met Van der Staaij (SGP) vraagt hij wat de bewakingsinzet van de marechaussee betekent voor de overige taken, bijvoorbeeld rond mensensmokkel en opsporing van drugs. Roemer vreest dat het ene gat met het andere wordt gevuld. Er worden permanent keuzes gemaakt, reageert Rutte, en het kabinet houdt voor de gevolgen steeds de vinger aan de pols. Hij wijst erop dat het voor de veiligheid gevaarlijk kan zijn om die keuzes in het openbaar te bespreken.
De Kamer stemt 12 februari over de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.