Tweede Verzamelspoedwet COVID-19

30 juni 2020, wetsvoorstel - De Kamer debatteert met minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) over de de Tweede Verzamelspoedwet COVID-19.

Compensatie voor studenten, verlenging van de geldigheid van niet-Nederlandse rijbewijzen, inzet van gepensioneerde rechters, uitstel van inwerkingtreding van de Wet medische hulpmiddelen. De Verzamelspoedwet bevat een reeks uiteenlopende maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis te beperken.

De enige samenhang tussen de voorstellen is dat ze te maken hebben met de uitbraak van het coronavirus, constateert Futselaar (SP). Hij is kritisch dat het wetsvoorstel zowel noodzakelijke spoedmaatregelen bevat als maatregelen waar veel minder haast bij is.

Dit soort verzamelwetten moet je eigenlijk niet willen, vindt ook minister Van Engelshoven, maar alles regelen in aparte wetten zou in dit geval te veel tijd hebben gevergd.

Compensatie voor studenten

Studenten in hun laatste studiejaar ontvangen in het eerste kwartaal van 2021 eenmalig een bedrag ter compensatie van opgelopen studievertraging. Dit voorstel vindt brede steun bij de woordvoerders.

Van den Hul (PvdA) vraagt ook aandacht voor studenten die niet in hun laatste studiejaar zitten, maar evengoed vertraging oplopen. Hou ook startende studenten in de gaten, voegt Wiersma (VVD) toe. Voor hen vervallen de gebruikelijke evenementen.

Studenten hebben liever op tijd een diploma dan compensatie, zegt de minister. Daarom wil zij de compensatie beperken tot studenten in hun laatste studiejaar en voor andere studenten "alles op alles zetten om opgelopen vertraging in te lopen", bijvoorbeeld met extra begeleiding. De minister zegt toe te zullen monitoren of vertragingen daadwerkelijk worden ingelopen.

Rechters

Om de achterstanden in de rechtspraak weg te werken, wil het kabinet oud-rechters tot 73 jaar inzetten. Voorwaarde is dat zij maximaal 12 maanden daarvoor met ontslag zijn gegaan. Paternotte (D66) en Rog (CDA) willen daar 24 maanden van maken. Een verdubbeling van het potentieel is nodig, zegt Paternotte, want "achterstanden in de rechtspraak zijn achterstanden in de rechtsstaat".

Zorgkosten coronapandemie

De kosten van de coronapandemie zullen voor de ziekenhuizen de komende jaren zo'n 3 miljard bedragen. Westerveld (GroenLinks) wil niet dat dat geld door de premiebetalers moet worden opgebracht. Zij wil zorgverzekeraars verplichten om hun reserves in te zetten.

Van Engelshoven noemt Westervelds voorstel juridisch onmogelijk, maar zij gaat ervan uit dat verzekeraars hun reserves zullen inzetten om "de premiestijging te dempen".

De Kamer stemt op 2 juli over het wetsvoorstel.

Zie ook: