TSN en CRvB-uitspraak aanleiding thuiszorgdebat
19 mei 2016, debat - Het faillissement van thuiszorgorganisatie TSN en een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) zijn aanleiding voor een debat met staatssecretaris Van Rijn (Welzijn) over de thuiszorg.
Met de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) werd in 2015 de verantwoordelijkheid voor een deel van de langdurige zorg, waaronder de thuiszorg, in handen van de gemeenten gelegd. Met deze overheveling ging een bezuiniging van 11% gepaard. In dat kader duidt Leijten (SP), die consequent spreekt over de "wet maatschappelijke ontwrichting", het recente faillissement van thuiszorggigant TSN. Maar volgens Van Dijk (PvdA) werd TSN zo groot door een agressieve overnamestrategie en inschrijving tegen te lage tarieven. Hij hoopt dat met het faillissement van TSN afscheid wordt genomen van "een zorgmodel dat we geen van allen willen".
Vragen over TSN-faillissement
TSN was met 40.000 cliënten de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland. Door het faillissement zouden zo'n 10.000 medewerkers op straat kunnen komen te staan. Voor veel cliënten en medewerkers is een oplossing gevonden, maar voor meer dan 40% van de oorspronkelijke medewerkers niet, benadrukt Voortman (GroenLinks). Maar volgens Van Rijn vallen die deels onder lokale afspraken. Bergkamp (D66) complimenteert gemeenten en curatoren met de afhandeling van het faillissement, waarbij de meeste cliënten hun zorg behouden hebben. Schut (VVD) vindt dat thuiszorgmedewerkers erop moeten kunnen vertrouwen dat hun werkgever goed met ze omgaat en verstandige besluiten neemt.
Aandacht voor uitspraak CRvB
De CRvB, de hoogste bestuursrechter, heeft vastgesteld dat de huishoudelijke hulp ook onder de nieuwe Wmo een taak van gemeenten blijft. "Het beste nieuws sinds de invoering van de Wmo", vindt Krol (50PLUS). Ook de staatssecretaris is blij met de uitspraak, omdat die duidelijkheid geeft over de wettelijke verantwoordelijkheid van gemeenten. Hij is van plan om ze daar ook op te wijzen. Maar een derde van de gemeenten heeft volgens Agema (PVV) al gekort op de huishoudelijke verzorging. Zij verwijt Van Rijn dat hij niet eerder heeft ingegrepen, waardoor veel bejaarden hun huishoudelijke hulp verloren en thuiszorgmedewerkers op straat kwamen te staan.
Nadere regels gesteld aan huishoudelijke hulp
In een Algemene Maatregel van Bestuur gaat Van Rijn nadere regels stellen aan de tarieven die gemeenten hanteren voor de huishoudelijke hulp, zodat er een reële kostprijs tot stand komt. Maar volgens Keijzer (CDA) had hij daar veel eerder onderzoek naar moeten doen. Dik (ChristenUnie) pleit voor een lokale of regionale ombudsman bij wie mensen die aanspraak denken te kunnen maken op huishoudelijke hulp, terechtkunnen bij een geschil met de gemeente. Dat men niet naar de rechter hoeft te stappen, scheelt cliënten en gemeenten volgens haar ongelofelijk veel tijd, geld en frustratie.
De Kamer stemt 24 mei over de ingediende moties.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.