Toets moet verdringing betaalde arbeid tegengaan
25 januari 2017, initiatiefwetsvoorstel - Onbetaald werk met behoud van uitkering mag betaalde arbeid niet verdringen. Maar is de verdringingstoets die Karabulut (SP) voorstelt, het juiste instrument om dat te voorkomen? De Kamer bespreekt haar initiatiefwetsvoorstel.
Onbetaalde arbeid door uitkeringsgerechtigden, in het kader van re-integratie of het leveren van een tegenprestatie, zou er niet toe mogen leiden dat betaalde banen verdwijnen. Dit uitgangspunt staat al in de wet, maar wordt volgens Karabulut in de praktijk regelmatig niet nageleefd. Een verplichte verdringingstoets zou oneerlijke concurrentie kunnen voorkomen.
Overheden zouden Karabuluts verdringingstoets in verschillende situaties moeten toepassen:
- participatieplaatsen voor uitkeringsgerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt
- tegenprestaties door bijstandsgerechtigden
- aanbestedingen waarbij bedrijven wordt gevraagd om uitkeringsgerechtigden aan een baan te helpen (social return)
Alle woordvoerders willen verdringing op de arbeidsmarkt voorkomen. Maar Nijkerken (VVD) betwijfelt of er sprake is van een groot probleem dat een wetswijziging noodzakelijk maakt. Is het niet beter om het tegengaan van verdringing over te laten aan de gemeenteraden?, vraagt Heerma (CDA).
Steun
Verschillende woordvoerders steunen het streven van Karabulut om verdringing van betaald werk tegen te gaan.
- Voortman (GroenLinks): verdringing is gunstig voor de werkgever, maar niet voor de maatschappij als geheel
- De Graaf (PVV): een verdringingstoets zou goed kunnen werken
- Kerstens (PvdA): een steviger aanpak van verdringing is een goede zaak
- Ulenbelt (SP): verdringing heeft negatieve maatschappelijke gevolgen
Criteria
Hoe moeten overheden gaan toetsen of er sprake is van verdringing? De vast te stellen criteria mogen er niet toe leiden dat het voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt onmogelijk wordt om de nodige ervaring op te doen, benadrukken Koşer Kaya (D66) en Bisschop (SGP). Ook Kerstens stelt daarover vragen. Het wordt voor gemeenten moeilijker om maatwerk te leveren, vreest Nijkerken.
Vrijwilligerswerk
Leidt een verdringingstoets er niet toe dat uitkeringsgerechtigden wordt verboden om vrijwilligerswerk te doen? Voortman, Koşer Kaya, Heerma en Bisschop zouden dat een ongewenste uitkomst vinden.
Het debat gaat op een later moment verder met de reactie van initiatiefneemster Karabulut op de inbreng van de Kamer.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.