Toekomstbestendig maken wetgeving arbeidsmigratie
16 juni 2021, wetsvoorstel – Minister Koolmees (Sociale Zaken) past de regels voor arbeidsmigranten van buiten de EU aan. De Kamer debatteert over zijn wetsvoorstel.
Arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie kunnen helpen om (tijdelijke) tekorten in bepaalde sectoren op te lossen. Maar arbeidsmigratie zou er niet toe mogen leiden dat Nederlandse werknemers hun baan kwijtraken of geen werk kunnen vinden. Daarom is er een restrictief toelatingsbeleid.
De aanpassingen die Koolmees voorstelt, maken het makkelijker om arbeidsmigranten naar Nederland te halen, stellen Pouw (JA21) en De Graaf (PVV) vast. Zij vinden dat een slecht idee. Van Baarle (DENK) denkt daar anders over: arbeidsmigranten zijn nodig om de gaten in de arbeidsmarkt op te vullen. Heerma (CDA) hoopt dat het wetsvoorstel zorgt voor minder uitzonderingen: de hoofdroute moet ook echt de hoofdroute zijn.
Arbeidsmarkttoets
Voordat werkgevers arbeidsmigranten naar Nederland halen, moeten ze eerst proberen om vacatures te laten vervullen door werknemers uit Nederland of de EU. Het UWV moet controleren of dit ook gebeurt. Koolmees wil dit versoepelen. Het is volgens hem niet per se nodig als overduidelijk is dat arbeidsmigranten in een bepaalde sector nodig zijn. Dit betekent niet dat de arbeidsmarkttoets vervalt, benadrukt de minister.
We moeten werkgevers niet belasten met onnodige bureaucratie, zeggen Van Baarle (DENK), Van Weyenberg (D66) en Heerma (CDA). Ze steunen daarom de aanpassingen van Koolmees. Maar Wiersma (VVD) en Pouw (JA21) vinden dat werkgevers zich moeten blijven inspannen om werknemers dichterbij te vinden.
Tewerkstellingsvergunning
Als een werkgever iemand aanneemt van buiten de Europese Economische Ruimte, is er een tewerkstellingsvergunning nodig. Tot nu toe geldt die voor een jaar. Koolmees wil het mogelijk maken om die voor twee of drie jaar af te geven. Eens per twee jaar wordt er volgens de minister per sector naar de arbeidsmarkt gekeken. Op basis daarvan wordt de maximale lengte van de vergunning bepaald.
Maatoug (GroenLinks) en Van Weyenberg (D66) hebben vragen over de langere tewerkstellingsvergunningen. Voor welke sectoren is dit een oplossing? Wat wordt nu de standaard? Zij pleiten voor een brede commissie die over arbeidsmigratie adviseert.
Kwetsbare positie
Simons (BIJ1) wijst op de kwetsbare positie van arbeidsmigranten. Zij pleit met Van Dijk (PvdA) voor betere wetgeving en meer handhaving om uitbuiting door malafide arbeidsbureaus te voorkomen en aan te pakken.
Minister Koolmees is bezig met het uitwerken van de aanbevelingen van het aanjaagteam voor de bescherming van arbeidsmigranten onder leiding van Emile Roemer. Maar dat staat volgens hem grotendeels los van dit wetsvoorstel. Wel wordt nu geregeld dat werkgevers het loon maandelijks via een bankrekening moeten betalen.
Spionage
Niet alle arbeidsmigranten komen met goede bedoelingen naar Nederland, zegt Wiersma (VVD). Hij waarschuwt voor spionage door landen als China en Rusland en pleit daarom voor meer veiligheidschecks. Ook De Graaf (PVV) maakt zich zorgen en verwijst naar een artikel in Trouw.
De IND kijkt naar signalen over gevaren voor de nationale veiligheid bij migratie, zegt minister Koolmees, dus ook naar spionage.
De Kamer stemt op 22 juni over het wetsvoorstel en de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct