Toch voldoende steun voor Belastingplan in beide Kamers

15 december 2015, wetsvoorstel - Er gloort toch een meerderheid voor het Belastingplan in beide Kamers. Staatssecretaris Wiebes (Financiën) is blij met de steun op het laatste moment van D66.

"Na 40 uur praten over het Belastingplan" zegt Van Dijck (PVV), gaat D66 toch "door de pomp". Na lange Kamerdebatten stemden op 18 november PvdA, VVD en CDA, en daarmee een meerderheid van de Tweede Kamer, voor het Belastingplan 2016. Maar in de Eerste Kamer was er daarmee nog geen meerderheid. Daarom gingen de onderhandelingen over het plan ook na de stemming door. Met enkele extra toezeggingen heeft Wiebes D66 toch weten te overtuigen om in de Eerste Kamer het Belastingplan te steunen. Daarvoor moeten de wijzigingen wel eerst door de Tweede Kamer worden goedgekeurd door middel van een zogenaamde novelle.

D66 is blij met wijzigingen in het Belastingplan

Van Weyenberg (D66) wijst op de waarde van de wijzigingen die D66 hebben doen besluiten om het Belastingplan toch positief te beoordelen. Zo komt het kabinet binnenkort met een plan om gemeenten meer ruimte te geven om zelf belasting te heffen. Zo'n verschuiving van belasting op arbeid naar gemeentelijke belasting zou volgens D66 op termijn 50.000 banen kunnen opleveren. Ook is er meer geld voor vergroening en heeft het kabinet toegezegd, nog deze kabinetsperiode een concrete datum te noemen waarop de resterende kolencentrales zullen worden gesloten. D66 had de belastingen veel verder willen hervormen, benadrukt Van Weyenberg, "maar uiteindelijk moet je onderhandelen en compromissen sluiten". Voor hem zijn de wijzigingen voldoende om het Belastingplan nu wél te steunen.

Andere oppositiepartijen blijven tegen

D66 heeft zich laten overtuigen door de wijzigingen, maar alle andere oppositiepartijen die tegen het Belastingplan stemden, blijven ertegen. Bashir (SP) vindt nog steeds dat gepensioneerden, zieken en werklozen te weinig profiteren van de 5 miljard lastenverlichting. Grashoff (GroenLinks) noemt de winst voor werkgelegenheid en vergroening "sneu". Van Dijck is teleurgesteld dat met de steun van D66 de oppositie een goede kans ontnomen wordt om het kabinet naar huis te sturen. Dijkgraaf (SGP) en Schouten (ChristenUnie) zien te weinig voordelen voor eenverdienersgezinnen. Krol (50PLUS) vindt dat ouderen nog steeds onrechtvaardig worden behandeld in het plan.

De Kamer sprak eerder over het Belastingplan op 26 oktober, 2 november, 10 november en 11 november en 17 november. Zij stemt op 16 december over de novelle.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.