Tijdelijke wet verlenging tijdelijke huurovereenkomsten
15 april 2020, wetsvoorstel - Een wet moet voorkomen dat huurders met een tijdelijk huurcontract tijdens de coronacrisis op zoek moeten naar een nieuwe woning. De Kamer debatteert met minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) over haar voorstel.
Het wetsvoorstel regelt dat huurders eenzijdig om een verlenging van maximaal drie maanden kunnen vragen als hun huurovereenkomst na 12 april 2020 en vóór 1 juli 2020 afloopt. Ook verhuurders krijgen die mogelijkheid, maar daar moet de huurder dan wel mee instemmen. In de huidige situatie kan een tijdelijk contract alleen worden omgezet in een contract voor onbepaalde tijd.
Ronnes (CDA) verwelkomt het voorstel: je kunt niet van huurders verwachten dat ze nu op zoek moeten naar andere woonruimte. Kops (PVV) ziet het wetsvoorstel als “heel kleine pleister op een gapende wond”, namelijk de onbetaalbare huren op de woningmarkt.
Het is misschien vreemd dat de overheid met het voorstel ingrijpt in lopende contracten, zegt Koerhuis (VVD), maar "we beleven ongekende tijden". Hij wijst op de uitzonderingen waaronder de verhuurder een verlengingsverzoek mag afwijzen, bijvoorbeeld als die een woning zelf wil betrekken.
Huurders krijgen één week de tijd om verlenging aan te vragen na aanzegging van het huurcontract. Dat is misschien te krap, denkt Bisschop (SGP). Maar als huurder en verhuurder er niet uitkomen, moet de rechter de tijd hebben om zich uit te spreken, legt Ollongren uit. Daarom is voor deze termijn gekozen.
Maatwerk
We moeten voorkomen dat mensen vanwege de coronacrisis dakloos worden, benadrukt Dik (ChristenUnie). Zij pleit voor maatwerk bij betalingsachterstanden. De minister heeft met de brancheorganisaties van verhuurders afgesproken dat zij huisuitzettingen zo veel mogelijk zullen voorkomen, behalve bij criminele activiteiten of extreme woonoverlast.
Van Eijs (D66) wil weten hoe de minister in de gaten houdt of de maatregelen voldoende zijn. Daar hoopt de minister in het reguliere overleg met verhuurders, gemeenten en de rechtspraak achter te komen. Zij ziet het als een morele plicht dat een verhuurder tijdens de coronacrisis probeert om met een huurder tot een oplossing te komen.
Huurverhoging
Bevries de aanstaande huurverhogingen door woningcorporaties. Dat stellen Beckerman (SP), Nijboer (PvdA) en Smeulders (GroenLinks) voor om diegenen die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen te beschermen.
Ollongren neemt het voorstel niet over. Zij ziet tegemoetkoming in het inkomen als de beste manier om mensen bij te staan. Ze vreest ook dat de bouwopgave en de verduurzaming van woningen in gevaar komen als corporaties de huren niet mogen verhogen.
De Kamer stemt op 16 april over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct