Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19

2 september 2020, wetsvoorstel - De app CoronaMelder moet de GGD gaan helpen bij het bron- en contactonderzoek. Minister De Jonge (Volksgezondheid) verdedigt het wetsvoorstel dat de voorwaarden daarvoor regelt.

CoronaMelder controleert via bluetooth of andere smartphones dichtbij zijn. Als smartphones meer dan 15 minuten bij elkaar in de buurt zijn, wordt een versleutelde code uitgewisseld tussen de gebruikers van de app. Bij een coronabesmetting kunnen de patiƫnt en de GGD dit melden. Appgebruikers met wie codes zijn uitgewisseld, ontvangen vervolgens een melding en krijgen advies.

Geen verplichting

Mensen mogen niet verplicht worden om CoronaMelder te gaan gebruiken, zo staat in het wetsvoorstel. Hiervoor is brede steun in de Kamer.

Hijink (SP), Van der Staaij (SGP) en Van der Graaf (ChristenUnie) vrezen dat mensen toch (informeel) onder druk worden gezet. Het installeren van de app en het delen van informatie mag volgens hen geen voorwaarde zijn voor de toegang tot een gebouw of voorziening, het uitoefenen van arbeid, het gebruikmaken van een dienst, de deelname aan enige vorm van intermenselijk contact of het verkrijgen van enig voordeel.

Minister De Jonge reageert positief op de aanscherping van het wetsvoorstel: het is goed om extra te benadrukken dat CoronaMelder vrijwillig is. Ondernemers zouden niet direct een hoge boete mogen krijgen als ze op dit punt de wet overtreden terwijl er geen kwade opzet is, vindt Middendorp (VVD): een waarschuwing is in zo'n geval voldoende.

Betrouwbaarheid, veiligheid en effectiviteit

Is CoronaMelder wel betrouwbaar, veilig en effectief genoeg? Een aantal woordvoerders heeft daar twijfels over.

  • Sazias (50PLUS), Kuiken (PvdA) en Hijink (SP): om de app goed te laten werken is het belangrijk dat ook mensen zonder klachten zich kunnen laten testen
  • Van Esch (PvdD): de app is te onnauwkeurig en heeft grote maatschappelijke gevolgen
  • Van Haga en Baudet (FvD): de grote foutenmarge en de cumulatieve onzekerheid maken de app onbruikbaar
  • Kuzu (DENK): zorg voor betere privacywaarborgen, zodat techbedrijven geen gevoelige gegevens in handen krijgen en duidelijk is dat politie en inlichtingendiensten verzamelde informatie niet mogen gebruiken
  • Jansen (PVV): de minister moet eerst de testcapaciteit en andere zaken op orde brengen en dan pas eventueel de app invoeren

De app heeft technische beperkingen, zegt Verhoeven (D66), maar die moeten we accepteren. CoronaMelder is ook geen oplossing voor alle problemen, benadrukt De Jonge, maar een extra instrument voor het bron- en contactonderzoek. Ervaringen uit het buitenland wijzen er volgens hem op dat zo'n app nuttig kan zijn. Zijn verwachting is dat de testcapaciteit zal toenemen.

Evaluatie en onderzoek

Welke zaken moeten aandacht krijgen bij de evaluatie van de wet?

  • Buitenweg (GroenLinks): onderzoek de meerwaarde van de app ten opzichte van het bron- en contractonderzoek
  • Van der Staaij (SGP): beoordeel de effecten op langere termijn
  • Middendorp (VVD): kijk naar onverwachte en onwenselijke gedragseffecten

Minister De Jonge heeft gekozen voor een doorlopende evaluatie. Hij wil de Kamer daarover maandelijks informeren. Er loopt volgens hem al onderzoek naar de toegevoegde waarde van het testen van mensen zonder klachten.

Buitenlandse apps

CoronaMelder is alleen bedoeld voor Nederland. Maar hoe zit het dan met de grensregio's, zo vraagt Sazias (50PLUS) zich af. Van den Berg (CDA) wijst daarnaast op het vakantieverkeer. Zij wil in de wet regelen dat er gegevens uitgewisseld kunnen worden met vergelijkbare buitenlandse apps. De minister vindt dit een goed idee.

Tijdelijkheid

Het wetsvoorstel vervalt na zes maanden, tenzij het parlement instemt met een verlenging. Van der Graaf (ChristenUnie) en Verhoeven (D66) willen dat de Kamer er elke drie maanden naar kijkt. Dit vanwege het onvoorspelbare verloop van de epidemie en de mogelijke gevolgen van de app voor de samenleving en de capaciteit van de GGD.

De Kamer stemt 3 september over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

Zie ook: