Tijdelijk huurcontract moet starters helpen
10 december 2015, initiatiefwetsvoorstel - Speciale tijdelijke huurcontracten moeten jonge starters op de huurmarkt makkelijker aan een woning helpen. De Kamer bespreekt een initiatiefwetsvoorstel van Schouten (ChristenUnie).
Op de krappe woningmarkt vinden jonge starters vaak moeilijk een betaalbare sociale huurwoning. Met haar initiatiefwetsvoorstel wil Schouten jongeren tussen 18 en 28 jaar helpen. Zij moeten sneller een woning kunnen krijgen als ze een tijdelijk "jongerencontract" voor vijf jaar accepteren. Daarna maken ze meer kans op een andere woning doordat ze meer gaan verdienen en hoger op de wachtlijst komen te staan, verwacht de indienster. Het voorstel krijgt de warme steun van VVD-woordvoerder Van der Linde. Volgens hem bevordert het de doorstroming, wat past binnen het kabinetsbeleid.
Misbruik ligt op de loer
Verschuift het probleem niet van jongeren naar andere groepen woningzoekenden?, vraagt Koolmees (D66). Bisschop (SGP) vreest dat verhuurders de regeling gaan misbruiken om huurders vijf jaar op proef te nemen. Dit tast de huurbescherming aan, vindt Bashir (SP). Net als De Vries (PvdA) vindt hij dat vaste contracten de norm moeten blijven. Madlener (PVV) wil voorkomen dat asielzoekers in de beoogde leeftijdscategorie makkelijker aan een sociale huurwoning komen. Bisschop vraagt juist of de regeling voor hen versoepeld kan worden.
Mooie stap maar niet genoeg
Ronnes (CDA) verwacht dat meer woningbezitters woningen gaan verhuren door de mogelijkheid van tijdelijke verhuur. De echte oplossing is meer sociale huurwoningen bouwen, zegt Bashir. Dat beaamt De Vries. Hij wil bovendien dat gemeenten woningen speciaal voor jongeren mogen labelen. Is een contract van vijf jaar wel lang genoeg?, vraagt Koolmees. Hij wijst erop dat zeker in grote steden mensen langer dan vijf jaar op een wachtlijst staan. Woningcorporaties moeten jongeren na vijf jaar helpen bij het vinden van een geschikte nieuwe woning, vindt De Vries.
De Kamer debatteert op een later moment verder over het initiatiefwetsvoorstel.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.