Tekortkomingen rituele slacht

28 september 2017, debat - Leven slachterijen de regels voor onverdoofd ritueel slachten wel na? De Kamer debatteert met minister Kamp (Economische Zaken).

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in 2016 tekortkomingen vastgesteld bij alle 28 slachterijen die wilden slachten voor het islamitisch Offerfeest, aldus NRC. Daarvan kregen er 21 na aanpassingen alsnog toestemming om ritueel te slachten. De dieren zijn dus gewoon volgens de regels geslacht, stelt Geurts (CDA) vast.

Op welke punten voldeden slachthuizen niet aan de eisen?, vraagt Dik (ChristenUnie). Volgens Kamp loopt dat uiteen van het administratieve proces tot de opleiding van de slachters en de omstandigheden van de slacht. Ook in 2017 heeft de NVWA intensief gecontroleerd, zo reageert de minister op een vraag van Lodders (VVD).

Weerzin tegen onbedwelmde slacht

De slacht is voor landbouwhuisdieren het meest stressvolle moment in hun leven, zegt Ouwehand (PvdD). De uitzondering voor rituele slacht op de plicht om dieren te bedwelmen is daarom volgens haar niet gerechtvaardigd.

Graus (PVV) betoogt dat er een einde moet komen aan het "ritueel martelen" van miljoenen dieren. Hij wil dat dieren pas mogen worden aangesneden als ze aantoonbaar dood zijn.

Vrijheid van godsdienst

De kritiek op ritueel slachten toont volgen Öztürk (DENK) aan dat de vrijheid van godsdienst onder druk staat. Hij zoekt de oplossing in het helpen van slachthuizen om dieren zo min mogelijk te laten lijden tijdens de slacht.

Convenant

In 2011 steunde een meerderheid van de Tweede Kamer het initiatiefwetsvoorstel van PvdD-Kamerlid Thieme om de onverdoofde slacht te verbieden. Maar in de Eerste Kamer bleek er geen meerderheid voor een verbod. Overheid, slachterijen en religieuze organisaties sloten vervolgens in 2012 een convenant om het dierenwelzijn te verbeteren, zonder daarbij de vrijheid van godsdienst te beperken.

Een ingewikkeld maatschappelijk compromis tussen dierenwelzijn en vrijheid van godsdienst, zo omschrijft Grashoff (GroenLinks) de afspraken uit het convenant. Daar sluit Kamp zich bij aan. Futselaar (SP) betwijfelt of het convenant in de praktijk wel werkt.

De bedoeling is om de afspraken uit het convenant uiteindelijk in de wet vast te leggen. De Groot (D66) spoort de minister aan om daarmee haast te maken.

Per 1 januari gaat de Algemene Maatregel van Bestuur in waarmee de afspraken uit het convenant worden vastgelegd, zegt Kamp. Daarbij gaat het ook om de regel dat dieren die niet binnen 40 seconden buiten bewustzijn zijn, alsnog worden bedwelmd. Dit zou niet mogen leiden tot het afkeuren van vlees om religieuze redenen, benadrukt onder anderen Ouwehand.

De Kamer stemt op 3 oktober over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk het debat terug via Debat Gemist