Taverne: uitdrukkelijke goedkeuring een ieder verbindende verdragen
3 maart 2016, initiatiefwetsvoorstel - De Tweede en Eerste Kamer moeten internationale verdragen met een ieder verbindende bepalingen voortaan uitdrukkelijk goedkeuren. VVD-Kamerlid Taverne wil dit regelen met een initiatiefwetsvoorstel.
Internationale verdragen gaan boven nationale wetgeving. Mede in dat licht zou het niet langer mogelijk moeten zijn dat verdragen met een ieder verbindende bepalingen door de Staten-Generaal stilzwijgend worden goedgekeurd, vindt Taverne. De "democratische legitimatie" vereist volgens hem dat dergelijke verdragen uitdrukkelijk worden goedgekeurd door de Tweede en de Eerste Kamer. Teeven (VVD) en De Roon (PVV) zijn overwegend positief over zijn initiatiefwetsvoorstel. Het is sympathiek dat de parlementaire betrokkenheid wordt versterkt, vinden Schouten (ChristenUnie) en Bisschop (SGP). Maar dat kan wellicht ook door een aanpassing van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer, suggereert Van Raak (SP).
Twijfels over noodzaak wetswijziging
Voor welk probleem is het initiatiefwetsvoorstel precies de oplossing? Servaes (PvdA) en Sjoerdsma (D66) denken dat er weinig voorbeelden zijn van internationale verdragen met een ieder verbindende bepalingen die stilzwijgend zijn goedgekeurd. De vraag is of de voordelen van uitdrukkelijke goedkeuring opwegen tegen de nadelen, zegt Knops (CDA). Hij vraagt net als Schouten naar de gevolgen voor de snelheid van de procedure en de handelingsvrijheid van de regering in het internationale verkeer. Maar Bisschop nuanceert dit: verdragen zijn meestal niet zo spoedeisend dat ze direct moeten worden goedgekeurd.
Gevolgen voor rol van de rechter
Verschillende woordvoerders vragen naar de gevolgen van Tavernes initiatiefwetsvoorstel voor de positie van de rechter. Sjoerdsma vraagt zich af of de rechterlijke vrijheid om zich uit te spreken over verdragen wordt ingeperkt. Uitdrukkelijke goedkeuring geeft de rechter betere handvatten om verdragsbepalingen uit te leggen, denkt De Roon. Ook Teeven en Knops vinden het positief dat de rechter het oordeel van de wetgever meeneemt in zijn oordeel.
De initiatiefnemer reageert op een later moment op de inbreng van de Kamer.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.