Taken voorzitters Kamercommissies vastgelegd

25 januari 2018, voorstel- De Kamer wil de taken van de voorzitters van Kamercommissies vastleggen in het eigen reglement. Volgens Kamervoorzitter Arib past dat bij de versterkte positie van die commissies.

Kamercommissies houden zich bezig met een bepaald beleidsterrein, bijvoorbeeld zorg, defensie of onderwijs, en kiezen uit hun midden een voorzitter. De commissie voor de werkwijze van de Kamer heeft nu voorgesteld om de taken van zo'n voorzitter in het Reglement van Orde van de Kamer vast te leggen.

De informatie- en kennispositie van Kamercommissies is recentelijk versterkt, benadrukt Arib, en daarbij past vastlegging van de taken van de voorzitter. Sneller (D66) is het daarmee eens: het werk in commissies is vaak minder zichtbaar, maar zeker niet minder belangrijk.

Videoscheidsrechter

Öztürk (DENK) vindt dat de Kamervoorzitter en de commissievoorzitters soms partijdig opereren. Hij wil daarom een videoscheidsrechter instellen, bijvoorbeeld een panel van honderd burgers, om het optreden van de Kamervoorzitter en de voorzitters van commissies te laten beoordelen.

Een selecte groep burgers het optreden van voorzitters laten beoordelen? Koopmans (VVD) vindt het geen goed idee. Want op dit moment kunnen álle burgers debatten volgen en commentaar leveren. Arib wijst op de vele reacties die zij uit het land krijgt.

Ook Voortman (GroenLinks) ziet niets in Öztürks idee van een videoscheidsrechter. Zij heeft ook bepaald niet de indruk dat kleine fracties vaker worden afgekapt, zoals Öztürk suggereert.

Verkiezingen voor commissievoorzitters?

De taakverzwaring van commissievoorzitters rechtvaardigt volgens Markuszower (PVV) dat zij verkozen worden volgens de procedure die wordt gevolgd voor de Kamervoorzitter. Hij heeft het idee dat het nu vaak een achterkamertjeskwestie is.

Arib zegt open te staan voor een andere procedure rond de benoeming van commissievoorzitters. Maar zij zegt er wel bij dat het vaak moeilijk is om kandidaten voor het commissievoorzitterschap, dat veel tijd vergt, te vinden.

De Kamer stemt 30 januari over het voorstel en de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk het debat terug via Debat Gemist