Strakker toezicht op WSW

12 november 2015, debat - Minister Blok (Wonen) krijgt op hoofdlijnen steun voor zijn voorstellen om het toezicht op het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) te versterken.

Het WSW stelt zich garant voor leningen die woningbouwcorporaties afsluiten. Die betalen daardoor een relatief lage rente. Rijk en gemeenten staan op hun beurt weer garant voor het WSW. De parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties was in haar rapport kritisch over de rol van het WSW, dat niet heeft kunnen voorkomen dat woningcorporaties onverantwoorde risico's namen, zoals het speculeren met derivaten. Bloks voorstellen om het toezicht op het WSW te versterken krijgen dan ook brede steun. Wel is er discussie is over de precieze invulling. Zo willen onafhankelijk Kamerlid Van Vliet en Madlener (PVV) het toezicht niet onderbrengen bij de Autoriteit woningcorporaties maar bij de minister.

Risico's kunnen anders worden verdeeld

Waarom ontvangen de banken nog rente als ze geen enkel risico lopen? Bashir (SP) is kritisch over de rol van de banken bij het ontstaan van de problemen bij woningcorporaties. Maar als banken meer risico gaan lopen, betoogt Van der Linde (VVD), stijgt de rente voor woningcorporaties. Perverse prikkels kunnen worden voorkomen door een deel van het risico bij banken en gemeenten te leggen, denkt Van Vliet. Maar Ronnes (CDA) vreest dat er dan geen woningen meer zullen worden gebouwd in regio's met financieel zwakke corporaties. Blok doet onderzoek naar de verdeling van risico's.

Ministeriële regeling of Algemene Maatregel van Bestuur?

Blok wil de regels voor het toezicht op het WSW verder uitwerken in een ministeriële regeling. Waarom kiest hij niet voor een Algemene Maatregel van Bestuur?, vraagt Van der Linde. Ook De Vries, Ronnes en Bashir hebben pleiten daarvoor, omdat de Kamer dan nog invloed kan uitoefenen. De minister houdt echter een voorkeur voor een ministeriële regeling, omdat de procedure daarvoor korter is. Wel zegt hij toe om deze naar de Kamer te sturen.

 De Kamer stemt op 17 november over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.