Steun voor algemeen pensioenfonds
16 juni 2015, wetsvoorstel - Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) krijgt brede steun voor de introductie van het algemeen pensioenfonds (apf). Een belangrijk doel is om het samengaan van kleine pensioenfondsen te vergemakkelijken.
Ondernemingspensioenfondsen, beroepspensioenfondsen en bedrijfstakpensioenfondsen. Deze pensioenfondsen bestaan nu al. Met het apf komt er per 1 januari 2016 een vierde type bij. Het is gericht op een financieel gescheiden uitvoering van meerdere pensioenregelingen. Bovendien is de doelgroep niet beperkt tot een bepaald domein (bijvoorbeeld een bedrijf of bedrijfstak). Een stap in de goede richting, zegt Ulenbelt (SP), die uiteindelijk wil uitkomen bij één nationaal pensioenfonds. Het apf is een paraplu waar verschillende pensioenregelingen onder kunnen hangen, zegt Vermeij (PvdA). Volgens Krol (50PLUS) zitten er veel potentiële voordelen aan. Maar het kan ook voor complicaties zorgen, waarschuwt Omtzigt (CDA).
Apf faciliteert samengaan kleine pensioenfondsen
Kleine pensioenfondsen hebben vaak moeite om goede bestuurders te vinden. Bovendien zijn hun beleggings- en uitvoeringskosten relatief hoog. Het apf biedt hun de mogelijkheid om te komen tot schaalvergroting en tegelijkertijd de eigen identiteit en vermogens te behouden. Het levert zo een bijdrage aan de noodzakelijke consolidatie, verwacht Lodders (VVD). Ook De Graaf (PVV) en onafhankelijk Kamerlid Klein denken dat het in een behoefte voorziet, maar zij zien wel graag dat wordt onderzocht of de veronderstelde kostenvoordelen zich daadwerkelijk voordoen.
VVD en PvdA: laat fuserende bedrijfstakpensioenfondsen kapitaal scheiden
Verplichtgestelde bedrijfstakpensioenfondsen kunnen zich (voorlopig) niet omvormen tot, noch hun pensioenregelingen laten uitvoeren door, een apf. De belangrijkste reden hiervoor is de mogelijke marktverstorende werking. Dit is vooral een probleem voor kleine pensioenfondsen, aldus Krol. Die kunnen wel fuseren, maar het probleem is dat dekkingsgraden en pensioenregelingen verschillen. Lodders en Vermeij willen daarom fuserende bedrijfstakpensioenfondsen de mogelijkheid geven om hun kapitaal gescheiden te houden. Een elegante oplossing in de ogen van Ulenbelt, maar Klein spreekt over een "U-bochtconstructie". Klijnsma vreest dat het in strijd is met Europese regels. Op verzoek van Omtzigt vraagt zij hierover advies aan de Raad van State.
Discussie over keurslijfpensioenen
Mensen die pensioen opbouwen bij een verzekeraar via een beschikbarepremieregeling, moeten op één specifiek moment hun pensioenpot omzetten in een levenslange uitkering. Nu de rekenrente historisch laag is, krijgt én houdt men een veel lager pensioen dan verwacht. De staatssecretaris moet haast maken met het oplossen van dit probleem, benadrukken Omtzigt en D66'er Van Weyenberg. Die laatste suggereert net als Lodders om de "pensioenknip" her in te voeren, waardoor men het pensioen deels later kan inkopen. Klijnsma is bereid om dit voor maximaal twee jaar te doen. Geef mensen die ook zijn aangesloten bij een pensioenfonds, de mogelijkheid om het opgebouwde kapitaal daar onder te brengen, betoogt Ulenbelt.
De Kamer stemt 18 juni over het wetsvoorstel en de moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.