Steun voor aanbevelingen commissie-Hoekstra
1 juli 2015, debat - De Kamer en de ministers Van der Steur (Justitie) en Schippers (Volksgezondheid) nemen de conclusies en aanbevelingen over uit het rapport van de commissie-Hoekstra over de zaak-Bart van U.
Hij is nog niet veroordeeld, maar het lijkt waarschijnlijk dat de geestelijk verwarde Bart van U. verantwoordelijk is voor de dood van zijn zus en oud-minister Els Borst. De commissie-Hoekstra heeft de zaak onderzocht en komt tot de conclusie dat er het nodige is misgegaan bij het Openbaar Ministerie en andere overheidsinstanties. Zo had Van U. eigenlijk in de gevangenis moeten zitten voor verboden wapenbezit op het moment dat hij zijn levensdelicten zou hebben gepleegd. Ook werd er geen DNA afgenomen. Organisaties die de samenleving en individuen moeten beschermen, hebben gefaald, erkent Van der Steur. Pijnlijk, schrijnend en verdrietig, aldus Van der Staaij (SGP).
Verbeterprogramma voor OM
Verbeter de informatie-uitwisseling. Maak één officier van justitie hoofdverantwoordelijk in strafzaken. Verbeter de ICT. Van der Steur neemt deze en andere aanbevelingen over en komt met een verbeterprogramma voor het OM. Recourt (PvdA) vraagt zich af of de ambities zijn waar te maken zonder extra geld. Helder (PVV) en Van Nispen (SP) wijzen erop dat er de afgelopen jaren fors is bezuinigd. De kaalslag eist zijn tol, zegt Berndsen (D66). Oskam (CDA) stelt dat er een hoge werkdruk is. Extra geld is nodig, denken Van der Staaij en Segers (ChristenUnie). Maar een zak geld voorkomt niet dat mensen fouten maken, benadrukt Van Oosten (VVD).
Veroordeelden zware misdrijven moeten DNA afstaan
Na de veroordeling van Bart van U. in 2012 had er DNA moeten worden afgenomen, maar dat is niet gebeurd. Dit blijkt vaker fout te gaan. De commissie-Hoekstra suggereert om voortaan DNA af te nemen bij de inverzekeringstelling van verdachten. Van Oosten, Oskam en Van der Staaij zijn daar positief over. Maar Recourt, Van Nispen, Berndsen en Segers hebben hun twijfels: het is een grote inbreuk op de privacy van mensen die nog niet zijn veroordeeld. Daarom kiezen Helder en Bontes (GrBvK) voor een andere aanpak: verplicht verdachten om bij de uitspraak te verschijnen, zodat na een veroordeling direct DNA kan worden afgenomen.
Hulp voor ernstig verwarde mensen
De familie van Bart van U. heeft hulp gezocht voor zijn psychische problemen, zonder het gewenste resultaat. Van Nispen ziet een verband met bezuinigingen op de ggz. Een commissie zou volgens hem knelpunten bij de hulp aan verwarde mensen kunnen lossen en de "gescheiden werelden" van straf en zorg beter met elkaar kunnen verbinden. Schippers wil de problemen oplossen met een plan van aanpak en aanjaagteams. Sociale wijkteams kunnen volgens haar een belangrijke rol spelen. Een te rigide uitleg van het medisch beroepsgeheim belemmert informatie-uitwisseling over verwarde mensen, denkt Van der Staaij. Schippers is het daar grotendeels mee eens en streeft naar een cultuurverandering.
De Kamer stemt 2 juli over de moties die bij het debat zijn ingediend.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.