Sportbegroting 2016 besproken
23 november 2015, begroting - Doet de overheid genoeg tegen matchfixing, fraude en doping? Kunnen arme kinderen wel sporten? De Kamer behandelt de sportbegroting van minister Schippers (Sport).
Steeds meer mensen doen aan sport. Het overgewicht onder Nederlandse kinderen neemt af. Er is minder geweld op en rond de sportvelden. Kortom, het gaat goed met sport in Nederland, zegt Schippers. Maar de financiering baart veel Kamerleden zorgen. Sportbonden krijgen veel geld van Staatsloterij en Lotto. De afgelopen vier jaar daalden de inkomsten daaruit met 25 miljoen. Die onafhankelijkheid moet kleiner worden, vindt Heerema (VVD), anders loopt het voortbestaan van veel sportactiviteiten gevaar. Daarnaast kosten grote sportevenementen, zoals de Nijmeegse Vierdaagse, de overheid vaak geld, terwijl het bedrijfsleven eraan verdient. Heerema is enthousiast over een speciale Sportraad, die gaat onderzoeken hoe zulke evenementen effectiever en goedkoper georganiseerd kunnen worden.
Sport is te duur voor arme kinderen
Sporten kost geld. Denk aan contributie en kleding. Volgens Van Nispen (SP) is er 40 miljoen nodig om alle arme kinderen toegang te geven tot sport. Van Dekken (PvdA) denkt met 5 miljoen extra 25.000 kinderen op korte termijn te kunnen helpen. Het kabinet heeft verschillende programma's waardoor steeds meer kinderen uit arme gezinnen gaan sporten, antwoordt Schippers. Zo wordt in 2016 via Sportimpuls Jeugd 5 miljoen ingezet voor de laagste inkomensgroepen. Ook het Jeugdsportfonds, waar steeds meer gemeenten zich bij aansluiten, helpt deze doelgroep.
Antidopingbeleid verdient meer aandacht
Er gaat in 2016 minder geld naar dopingbestrijding. Onaanvaardbaar, vindt Van Nispen. Om de integriteit te waarborgen zijn voldoende controles nodig, voegt Bruins Slot (CDA) toe. Zij wil in 2016, een olympisch jaar, €150.000 extra voor dopingcontroles. Schippers erkent dat Nederland achterloopt en overlegt met NOC*NSF om het aantal controles in 2017 te verhogen. Dijkstra (D66) wil dat sporters die een medaille zijn misgelopen doordat ze zijn geklopt door dopingzondaars, alsnog hun medaille ontvangen. Dat bepalen de verantwoordelijke sportfederaties en -bonden, antwoordt Schippers. Zij is wel bereid te onderzoeken of de overheid een "symbolische geste" kan doen.
Roep om betere aanpak fraude en matchfixing
Rusland heeft het WK 2018 binnengehaald door steekpenningen te betalen, zo onthulde oud-FIFA-voorzitter Blatter onlangs. Dat evenement moet kunnen worden afgepakt en opnieuw worden toegewezen, vindt Dijkstra. De FIFA moet het geld teruggeven dat Nederland en België hebben besteed aan hun gezamenlijke WK-campagne, betoogt Bruins Slot. De minister meldt dat de Nederlandse en Belgische voetbalbond dat onderzoeken. Zij is het ermee eens dat schoon schip moet worden gemaakt, maar "wij kennen geen evenementen toe en pakken ze niet af". Van Dekken pleit voor één centraal punt bij het Openbaar Ministerie om matchfixing en doping aan te pakken. Volgens Schippers is dat niet nodig, omdat politie en justitie voldoende expertise hebben.
De Kamer stemt op 1 december over de ingediende moties en later dit jaar over de begroting.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.