Sportakkoord moet sportbeleid vastleggen
20 november 2017, begroting - In een sportakkoord wil de regering het Nederlandse sportbeleid voor de komende jaren vastleggen. De Kamer bespreekt de plannen met minister Bruins (Sport).
Sport is belangrijk. Daarover zijn Kamer en minister het snel eens. "Sport is gezond, verbroedert en leert mensen over grenzen kijken", zegt Westerveld (GroenLinks). Bruins Slot (CDA) noemt sport "maatschappelijk goud dat je moet verzilveren". Het motto van de minister is nog kernachtiger: "lol in sport".
Sportakkoord
Een sportakkoord moet het sociale, maatschappelijke en economische belang van sport omzetten in concrete afspraken. Dat klinkt mooi volgens Van Nispen (SP), maar wie mogen meepraten?
Bruins ziet een akkoord voor zich tussen sportbonden, sportclubs, overheid en bedrijfsleven. Diertens (D66) vraagt hem om er ook sporters bij te betrekken die niet bij een sportclub zijn aangesloten, zoals veel hardlopers, mountainbikers en wandelaars. Een goede suggestie, vindt de minister.
Bruins wil in de komende periode uitzoeken wat precies in het akkoord aan bod moet komen, maar denkt aan onderwerpen als internationale sportevenementen, het vrijwilligersbeleid van sportclubs en de betekenis van sport voor ziektepreventie.
Topsport
Heerema (VVD) prijst de prestaties van Nederlandse topsporters: Nederland doet het veel beter dan andere landen met hogere sportbudgetten. Het nieuwe kabinet maakt 10 miljoen euro extra vrij voor topsport. Heerema is net als Bruins Slot nieuwsgierig waar dat precies aan besteed wordt. De minister ziet twee aandachtsgebieden: meer medailles in meer sporten en meer geld naar talentontwikkeling.
Westerveld vraagt aandacht voor gelijke behandeling in de topsport. Waarom krijgen de Nederlandse voetbalvrouwen bijvoorbeeld een lagere beloning dan de mannen? De minister belooft dit met de KNVB te bespreken, want "iedereen is in de sport gelijk".
Amateurs
Successen van topsporters zetten ook amateurs aan om hun prestaties te verbeteren, maar Van Nispen en Westerveld maken zich zorgen om de toegankelijkheid van sportverenigingen. Ook chronisch zieken, ouderen en mensen met een kleine beurs moeten kunnen sporten. Het zou helpen als sportbesturen diverser worden, zegt Diertens.
Heerema en Van Nispen zijn teleurgesteld over een onderzoek naar gymles op school. Scholen besteden in hun ogen niet voldoende tijd aan bewegen. Van Nispen vraagt de minister om meer gymles en zwemles te regelen. Dat wijst Bruins van de hand: het hoort niet bij zijn portefeuille maar bij die van de minister van Onderwijs.
Integriteit
Matchfixing, doping en seksueel misbruik. De woordvoerders benoemen de grootste bedreigingen voor de reputatie en integriteit van sporters en clubs. De minister onderschrijft dit, maar kan nog geen concrete maatregelen beloven. Hij is afhankelijk van de antidopingwet die in de maak is.
Een commissie doet op dit moment onderzoek naar seksueel misbruik in de sportwereld. Het weerhoudt enkele woordvoerders er niet van om met suggesties te komen.
-
Westerveld: alle sportclubs moeten een vertrouwenspersoon krijgen
-
Van Nispen: bij een melding van matchfixing of misbruik moet beter duidelijk zijn wie verantwoordelijk is voor opsporing en aanpak
-
Diertens: de minister moet meer samenwerken met collega-bewindslieden om sportcriminaliteit aan te pakken
De Kamer stemt op 28 november over de ingediende moties.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
-
Kijk het debat terug via Debat Gemist