SP ziet groeiend ongenoegen en tweedeling
21 september 2016, algemene politieke beschouwingen - Het regeringsbeleid heeft geleid tot grote onvrede en een tweedeling in de maatschappij, stelt SP-fractievoorzitter Roemer. Hij wil de marktwerking en het eigen risico in de zorg afschaffen.
Wat zijn de resultaten na "zes jaar VVD-beleid" van premier Rutte? Roemer maakt de balans op en volgens hem is die niet echt positief. Studeren is flink duurder geworden. Er zijn minder vaste banen. Het aantal mensen met schulden groeit. Twintigers zijn minder economisch zelfstandig. Ouderen komen in de knel doordat hun pensioen wordt gekort. Mensen mijden de zorg vanwege het eigen risico. De oplossing voor veel problemen is het terugdraaien van de marktwerking, betoogt Roemer, te beginnen in de zorg.
Zorg zonder marktwerking en zonder eigen risico
De marktwerking in de zorg is in de ogen van de SP mislukt: hogere kosten, verspild zorggeld, zorgmijding en te veel macht bij verzekeraars. Met een nationaal zorgfonds wil Roemer dat veranderen. Maar volgens Zijlstra (VVD) heeft een stelseldiscussie weinig zin. Pechtold (D66) is kritisch over de suggestie om het eigen risico af te schaffen: hoe gaat de SP dat betalen? Ook Segers (ChristenUnie), Van Haersma Buma (CDA) en Samsom (PvdA) vragen om een goede doorrekening van de SP-plannen. Het benodigde geld vindt Roemer in de reserves van zorgverzekeraars, de bureaucratie, de "woekerwinsten" van farmaceutische bedrijven en het wegsnijden van managementlagen en consultancybureaus.
Groeiende tweedeling in de samenleving
Een land waarin iedereen meedoet en iedereen zich thuis voelt. Dat is het ideaal waar Roemer naar streeft. Het regeringsbeleid zorgt in zijn ogen juist voor een grotere tweedeling. Het besteedbaar inkomen van de rijkste 20% stijgt, lage en middeninkomens blijven achter. (Arbeidsmarkt)discriminatie op grond van etnische achtergrond en leeftijd blijft vaak onbestraft. Mensen met een arbeidsbeperking kunnen niet meer terecht bij de sociale werkplaats en belanden in de bijstand. Zzp'ers kunnen hun arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenafdracht vaak niet betalen. Veel kinderen leven in armoede. En ondertussen gaat het graaien aan de top van het bedrijfsleven gewoon door, concludeert de SP-fractievoorzitter.
Minister-president Rutte reageert op 22 september op de inbreng van de Kamer.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.