SP wil eigen begroting voor rechtspraak

24 januari 2017, initiatiefwetsvoorstel - Om de onafhankelijkheid van de rechtspraak te versterken wil Van Nispen (SP) de rechtspraakbegroting loskoppelen van de gewone begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De begroting van de rechtspraak is nu nog onderdeel van de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Maar volgens initiatiefnemer Van Nispen (SP) moet dat anders. Hij vindt het van belang dat de financiering van de rechtspraak zo objectief en onafhankelijk mogelijk plaatsvindt.

De woordvoerders zijn niet allemaal positief over Van Nispens voorstel. Een belangrijk tegenargument is dat het nogal symbolisch is. De voorstanders vinden juist de principiƫle keuze om de rechtspraak apart te zetten belangrijk.

Onnodig en symbolisch

Van Oosten (VVD) ziet niets in het plan van de SP. Hij noemt het "nutteloos en onwenselijk". Hij ziet geen problemen met de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. De politiek zal zich nooit bemoeien met vonnissen, maar beslissingen over financiering zijn volgens hem per definitie politiek.

CDA-woordvoerder Van Dam zegt de intentie van de indiener te waarderen, maar vindt het concrete plan symboolwetgeving, want ook met dit wetsvoorstel wordt de rechtspraak niet immuun voor bezuinigingen.

Wat is het praktisch nut van dit voorstel?, vraagt ook Groothuizen (D66). De ministeriƫle verantwoordelijkheid van de minister blijft ongewijzigd en de prestatiebekostiging en de kans op bezuinigingen blijven namelijk gewoon bestaan.

Trias politica

Van Raak (SP), die ook namens GroenLinks spreekt, haalt de trias politica aan. Volgens deze leer over de scheiding der machten moeten de drie basistaken van de Staat (wetgeving, uitvoering en rechtspraak) van elkaar gescheiden en in evenwicht zijn. Volgens hem draagt het initiatiefwetsvoorstel hieraan bij.

Colleges als de Algemene Rekenkamer, de Raad van State en de Kiesraad hebben ook allemaal een eigen begroting, merkt Kuiken (PvdA) op. Dus waarom zou dat voor de rechtspraak niet zo zijn? De kritiek dat dit wetsvoorstel slechts symbolisch is, draait zij om: symbolen kunnen juist heel belangrijk zijn.

Ook Markuszower (PVV) staat "niet per se negatief" tegenover voorstel. Hij hoopt vooral dat het de verantwoording van de kosten van de rechtspraak transparanter maakt.

Initiatiefnemer Van Nispen (SP) en minister Dekker (Rechtsbescherming) zullen op een later moment op de inbreng van de Kamer reageren.

zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk het debat terug via Debat Gemist