Sjoemelen afvalverwerkers met milieuregels?
31 mei 2018, debat - In hoeverre sjoemelen afvalverwerkers met de milieuregels? Over die vraag debatteert de Kamer met minister Van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Van Veldhoven (beiden Infrastructuur en Waterstaat).
Aanleiding voor het debat is de documentaire Beerput Nederland uit december 2017, over bedrijven die in de afgelopen decennia de milieuregels bij het lozen van afval structureel overtraden.
Woordvoerders en kabinet delen de verontwaardiging over de inhoud van de documentaire, maar verschillen van menig over hoeveel er nu nog misgaat.
Kröger (GroenLinks), Wassenberg (PvdD) en Laçin (SP) zijn er verontwaardigd over dat sommige veroordeelde bedrijven nog actief zijn.
Bedrijven die zich niet aan de regels hielden, zijn daarvoor gestraft, zegt Ziengs (VVD). Van Aalst (PVV) heeft geen signalen dat er nog steeds op grote schaal wordt gesjoemeld. We moeten scherp blijven, maar de milieumilieuwetgeving is sinds de misstanden waarover de documentaire gaat flink strenger geworden, zegt staatssecretaris Van Veldhoven.
Inspraak
Twee voor milieudelicten veroordeelde bedrijven zouden invloed hebben uitgeoefend op nieuwe wetgeving, zo suggereerde de documentaire. Kröger (GroenLinks) vindt dat zulke bedrijven nooit meer mogen meepraten, want dat is "alsof we een overvaller vragen mee te denken over strafwetgeving". Richtlijnen voor welke bedrijven wel en niet mogen aanschuiven ontbreken, merkt Laçin (SP) op. Het ministerie zou volgens hem zelf moeten bepalen wie het uitnodigt.
Bedrijven met een vergunning mogen meepraten, zegt Van Veldhoven. Ook om vriendjespolitiek te voorkomen, mag in principe iedereen zijn visie over wetgeving laten horen. Bovendien waken onafhankelijke kennisinstituten over wetenschappelijke waarde van de inbreng die bedrijven leveren, aldus de staatssecretaris.
Handhaving
De milieudienst verstrekt vergunningen aan bedrijven. De provincie controleert de milieudienst. Maar is de kennis bij de provincie wel groot genoeg, zo vraagt Van Eijs (D66) zich af. En is de capaciteit bij de ILT, de inspectie die toeziet op naleving van de milieuregels, wel op orde? Kröger (GroenLinks) en Van Aalst (PVV) denken van niet.
Bij bijna alle grote milieuschandalen zijn volgens de documentaire lokale bestuurders betrokken. Ook bijvoorbeeld de politie maakt zich zorgen om de banden tussen openbaar bestuur en frauduleuze bedrijven, zegt Wassenberg (PvdD). Hij vraagt om nader onderzoek.
De straffen voor ernstige milieudelicten staan niet in verhouding tot de schade die ze de samenleving toebrengen, vreest Van Brenk (50PLUS). De huidige straffen schrikken volgens haar kwaadwillende bedrijven niet voldoende af.
Stookolie
Het bijmengen van zeer schadelijke stoffen in stookolie voor schepen kwam ook in Beerput Nederland aan bod. Europese regels verbieden die stoffen. Von Martels (CDA) wil weten of die schadelijke stoffen niet op papier maar ook in de praktijk zijn teruggebracht. De Rotterdamse speelt een voortrekkersrol bij de promotie van schone brandstof, zegt minister Van Nieuwenhuizen, maar zij ziet internationaal nog ruimte voor verbetering.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist