Selectieve woningtoewijzing moet leefbaarheid verbeteren
22 maart 2016, wetsvoorstel - Gemeenten kunnen overlastgevende en criminele woningzoekenden gaan weren om de leefbaarheid in een wijk, straat of complex te verbeteren. Minister Blok (Wonen) verdedigt zijn wetsvoorstel over selectieve woningtoewijzing.
De Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgz, ook bekend als de Rotterdamwet) biedt gemeenten al de mogelijkheid om in aangewezen gebieden geen huurwoningen toe te wijzen aan mensen zonder inkomen uit arbeid. Verschillende gemeenten screenen woningzoekenden ook op overlastgevend en crimineel gedrag, hoewel daarvoor nu nog geen wettelijke basis bestaat. Die wil de minister creëren met een aanpassing van de Wbmgz. Het doel, gemeenten een instrument geven om de leefbaarheid te verbeteren, wordt breed gedeeld. Maar is het middel proportioneel, gezien de inbreuk op de privacy en de vrijheid van vestiging van woningzoekenden? Die kan gerechtvaardigd zijn om anderen te beschermen, zo reageert Blok op vragen daarover.
Vergroten leefbaarheid belangrijk
Het belang van een veilige woonomgeving wordt door alle woordvoerders gedeeld. Selectieve woningtoewijzing is daarvoor een goed middel, denken Van der Linde (VVD) en De Vries (PvdA), om concentratie van problemen te voorkomen. In de ogen van Ronnes (CDA) is het niet dé oplossing, maar wel een deel ervan. Bashir (SP) vreest echter dat de problemen niet worden opgelost maar slechts verspreid. Hij ziet meer in wijkenbeleid, het tegengaan van tweedeling, inzet van wijkagenten en meer geld voor de ggz. Verloedering van wijken wordt vooral veroorzaakt door voortgaande massa-immigratie, stelt Madlener (PVV), die "tuigdorpen" wil inrichten voor overlastgevers.
Aandacht voor grondrechten
Is selectieve woningtoewijzing een inbreuk op grondrechten? Bashir vindt Bloks wetsvoorstel een aantasting van de vrijheid van vestiging. Grondrechten zijn nooit absoluut, zegt Ronnes, die de inbreuk in dit geval proportioneel vindt. Ga zorgvuldig om met politiegegevens, betoogt Koolmees (D66), want die zijn zeer privacygevoelig. De Vries stelt dat selectieve woningtoewijzing een "ultimum remedium" moet zijn, als onderdeel van een totaalaanpak. Dat er nu een landelijke wettelijke regeling komt, is volgens Van der Linde juist goed voor de rechtszekerheid: gemeenten moeten zich gaan houden aan regels en de minister voor Wonen moet toestemming geven.
De Kamer stemt op 29 maart over het wetsvoorstel en de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.