Schrappen aftrek belangrijk punt bij Belastingplan
7 november 2016, wetsvoorstel - De Kamer bespreekt het Belastingplan 2017 met staatssecretaris Wiebes (Financiën). Minister Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) beantwoordt vragen over de afschaffing van de scholings- en de monumentenaftrek.
De financieel woordvoerders bespreken met Wiebes de belastingvoorstellen voor 2017 en de gevolgen voor bijvoorbeeld de koopkracht en het vestigingsklimaat. Maar omdat er veel vragen zijn over het vervangen van de scholings- en de monumentenaftrek door subsidies, is ook Bussemaker bij het debat over het Belastingplan aanwezig. Grashoff (GroenLinks) vindt dat de discussie over de nieuwe subsidieregelingen beter gevoerd kan worden door de woordvoerders Onderwijs en Cultuur.
Afschaffing belastingaftrek
De regering wil de scholings- en de monumentenfaftrek afschaffen en vervangen door subsidieregelingen. Wat zijn Bussemakers argumenten daarvoor?
- het past in de gewenste vereenvoudiging van het belastingstelsel
- belastingaftrek is inefficiënt en komt deels op de verkeerde plekken terecht
- met de afschaffing worden gaten in de OCW-begroting gedicht
- het is een belangrijke stap voor de in 2019 geplande herijking van het monumentenonderhoud, die moet leiden tot één subsidieregeling
Onderhoud monumenten
De afschaffing van de monumentenaftrek is onvoldoende onderbouwd, vinden verschillende woordvoerders, en het is nog onduidelijk hoe de nieuwe (subsidie)regeling eruit gaat zien. Hoe staan de monumenten er straks bij?, vraagt De Vries (VVD) zich af.
De minister wil vertrouwelijk inzage geven in de gemaakte analyse, en de overgangsregeling voor 2017 en 2018 met de Kamer delen. Maar Bashir (SP) en Schouten (ChristenUnie) vinden dat een onzorgvuldige procedure. Er is bovendien onvoldoende overleg geweest met de belanghebbenden in de monumentensector, betogen Omtzigt (CDA) en Van Weyenberg (D66). Bussemaker stuurt een brief om een aantal zaken te verduidelijken.
Scholingsvouchers
Waarom wil de minister van de scholingsaftrek af? De regeling wordt volgens haar nu oneigenlijk gebruikt, bijvoorbeeld voor reiskosten en computers. Bovendien maken vooral hogeropgeleiden er gebruik van. Met het vervangen van de belastingaftrek door vouchers worden lageropgeleiden, zzp'ers en mkb-werknemers beter bereikt.
De meeste woordvoerders hebben twijfels over het vervangen van de scholingsaftrek door vouchers.
- De Vries: de nieuwe regeling is nog onvoldoende ingevuld
- Van Dijck (PVV): het is een nivellerende maatregel die hogeropgeleiden treft
- Van Weyenberg: het is spijtig dat er tegelijkertijd 100 miljoen wordt bezuinigd
- Omtzigt en Schouten: er wordt een gat in de Onderwijsbegroting voor 2017 gedicht door toekomstige bezuinigingen naar voren te halen
- Bashir: er ontstaat onzekerheid die zorgt voor stilstand
Koopkracht
Het streven voor 2017 is een zo gelijkmatig mogelijke koopkrachtstijging, zegt Wiebes. Daarom zijn maatregelen genomen om de koopkracht van bijvoorbeeld ouderen te laten stijgen.
Verschillende woordvoerders zijn kritisch over hoe de koopkrachtmaatregelen van de regering uitpakken.
- Schouten en Omtzigt: eenverdieners betalen de rekening
- Van Dijck: de marginale druk is voor lage inkomens te hoog, waardoor ze weinig of niets overhouden van wat ze extra verdienen
- Van Weyenberg: vergroening kan de marginale druk verlagen
- Bashir: de inkomensongelijkheid is toegenomen
Vestigingsklimaat en innovatiebox
Het Nederlandse vestigingsklimaat moet aantrekkelijk blijven. Het is daarom volgens Wiebes belangrijk dat de vennootschapsbelasting (Vpb) niet te hoog is en dat de innovatiebox (een korting op de Vpb) gericht wordt op de echt innoverende bedrijven.
Verschillende woordvoerders zijn kritisch over de effecten van de innovatiebox.
- Schouten en Grashoff: geen nieuwe innovaties maar vooral verplaatsing naar Nederland
- Van Dijck: de baten wegen niet op tegen de kosten
- Bashir: bedrijven innoveren ook zonder belastingvoordeel
- Groot (PvdA): het is wellicht effectiever om het geld deels te besteden aan de technische universiteiten
Belastingontwijking
Kan er meer gebeuren om belastingontwijking tegen te gaan?
- Van Dijck: het is voor particulieren nog te gemakkelijk om belasting te ontwijken, bijvoorbeeld door het oprichten van een buitenlandse stichting
- Groot en Van Dijck: voer een meldplicht in voor het onderbrengen van vermogen in brievenbusmaatschappijen, zoals Duitsland doet
- Grashoff en Groot: stel eisen aan het aantal medewerkers en de loonsom van bedrijven om misbruik van belastingverdragen te voorkomen
De Kamer debatteerde eerder over het Belastingplan 2017 op 31 oktober. Het debat gaat op een later moment verder.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.