Rol gentechbedrijven ter discussie
22 september 2015, debat - Zijn gentechbedrijven een bedreiging voor mens en milieu? De Kamer debatteert met minister Ploumen (Buitenlandse Handel) en staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken).
Op 25 februari zond ZEMBLA Internationaal een reportage uit over bedrijven die handelen in genetisch gemanipuleerde gewassen en de bijbehorende bestrijdingsmiddelen. Daarin was onder andere aandacht voor Argentiniƫ, dat de afgelopen vijftien jaar een grote exporteur van genetisch gemanipuleerde soja is geworden. Maar er zijn grote zorgen over de gezondheid van de plattelandsbevolking in dit land. Ouwehand (PvdD) en Van Gerven (SP) wijzen erop dat Roundup, het belangrijkste gebruikte gif, zeer waarschijnlijk kankerverwekkend is en dat er meer kinderen met geboorteafwijkingen worden geboren. De koppelverkoop van pesticiden en daarvoor resistente gewassen is ongewenst, vinden Dikkers (PvdA), Grashoff (GroenLinks) en Dijksma.
Gentechlobby zou politiek manipuleren
Gentechmultinationals als Monsanto manipuleren wetenschappers, politici en bureaucraten, stelt Ouwehand, om hun schadelijke producten te kunnen blijven verkopen. Bovendien dreigen deze bedrijven de voedselproductie te monopoliseren, vreest Dikkers. Er moet iets gebeuren om hun macht te breken, zegt Grashoff, zowel op nationaal als Europees niveau. Van Gerven wil in dat licht de macht van lobbyisten beperken. VVD'er De Liefde laat echter een tegengeluid horen: we moeten het kind niet met het badwater weggooien. Volgens hem zijn de innovaties van gentechbedrijven broodnodig om de wereldwijde voedselproductie te verhogen en de groeiende wereldbevolking te voeden. De ontwikkeling van droogteresistente en zouttolerante gewassen is belangrijk, benadrukt Dijksma.
Nederland steunt platform voor duurzame soja
De Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja is opgericht om de productie van soja duurzamer te maken. Ploumen steunt dit internationale initiatief, ook financieel. Maar Ouwehand wijst erop dat bij de ronde tafel betrokken partijen genetisch gemanipuleerd soja niet uitsluiten. Daarom zou Nederland de financiering moeten stoppen, vindt de PvdD-woordvoerster. Dat zou de minister echter een slecht signaal vinden. Haar strategie is om het onderwerp bij de ronde tafel hoger op de agenda te krijgen. Die lijn krijgt steun van Dikkers.
De Kamer stemt 29 september over de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.