Retail heeft het moeilijk
13 juni 2017, debat - Blokker Holding maakt fors verlies en ontslaat 1900 medewerkers. Dit is aanleiding voor een debat met minister Kamp (Economische Zaken) over de problemen waar de detailhandel mee kampt.
Mensen kopen steeds meer producten met een druk op de knop. De opkomst van internet en online shoppen heeft grote gevolgen voor de retail. Na Perry Sport, Manfield en V&D is nu ook Blokker in de problemen. De reorganisatie van het bedrijf leidt tot ontslagen en winkelketens als Intertoys, Xenos en Big Bazar worden verkocht.
Net als enkele andere bedrijven heeft Blokker ergens de juiste afslag gemist, zegt Ziengs (VVD). Maar daarvan zouden de werknemers niet het slachtoffer mogen worden, benadrukt Ă–zdil (GroenLinks). De aandeelhouders van Blokker moeten hun verantwoordelijkheid nemen, vindt Hijink (SP), zodat de ontslagen werknemers een fatsoenlijke afvloeiingsregeling krijgen.
Retailagenda en Loonbaansupport
Met zijn Retailagenda wil Kamp stimuleren dat gemeenten en provincies inspelen op de veranderende behoefte aan winkelpanden. Dit moet leegstand bestrijden en winkelstraten en -centra aantrekkelijk maken en houden. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondersteunt Loopbaansupport Detailhandel. Dit programma moet werkzoekenden aan een nieuwe baan helpen.
Digitalisering
De digitale revolutie zorgt voor snelle veranderingen, stelt Van Dijk (PvdA) vast. Die leiden tot onzekerheid in de retail, maar ook in andere sectoren. Een actieve overheid met een vooruitziende blik kan volgens hem uitwassen voorkomen, mensen aan het werk houden en welvaart herverdelen.
De voortgaande digitalisering vraagt om een integraal plan, betoogt Van Brenk (50PLUS). Daarin moet aandacht zijn voor een leven lang leren en begeleiding van werk naar werk. Met Hijink wijst ze op de kwetsbare positie van oudere werknemers op de arbeidsmarkt.
"Oer-Hollandsche bedrijven gaan kopje onder", stelt Graus (PVV) vast. Deels door digitalisering, maar volgens hem ook door oneerlijke concurrentie uit het buitenland. Daarom bepleit hij lagere loonbelastingen, premies, precario, parkeertarieven en administratieve lasten.
Human capital
Amhaouch (CDA) pleit voor meer en betere om-, her- en bijscholing. Een humancapitalagenda kan er volgens hem aan bijdragen dat mensen die hun baan kwijtraken in bijvoorbeeld de retail of de bankensector, ergens anders weer werk vinden.
De werkgelegenheid groeit in Nederland, benadrukt Kamp, zelfs in de retail. Wel is er een verschuiving van de detailhandel naar onlinewinkels. Omscholing kan ervoor zorgen dat mensen weer een baan vinden in sectoren waar tekorten zijn.
De Kamer stemt op 20 juni over de bij het debat ingediende moties.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
-
Bekijk het debat via Debat Gemist