Repressie en preventie bij criminele familienetwerken
6 juni 2017, debat - Sommige families in Noord-Brabant zijn eigenlijk criminele netwerken geworden. Pak ze keihard aan, betogen VVD en PVV. Andere partijen bepleiten daarnaast een preventieve aanpak.
Uit de wetenschappelijke studie "Criminele families in Noord-Brabant" blijkt dat Brabantse misdaadfamilies de overheid op afstand houden of juist voor hun karretje spannen. De Kamer debatteert over de juiste aanpak.
Repressie of preventie
Criminele families stellen zich volgens Van Oosten (VVD) binnen hun wijk op als onaantastbaar. "Laat dan zien wie de baas is", adviseert hij. Ook Helder (PVV) legt de nadruk bij repressie. Zij wil zwaardere straffen en minimumstraffen.
Van Toorenburg (CDA) pleit eveneens voor een "genadeloze aanpak" van criminelen, maar dat is volgens haar niet genoeg. Zij wil ook constructieve aandacht voor degenen die achterblijven: een aanpak gericht op de hele familie. Zo'n aanpak is bij problemen met huiselijk geweld vrij succesvol gebleken.
Minister Blok (Veiligheid en Justitie) wijst op het zogenaamde top 600-beleid in Amsterdam. Daarbij worden niet alleen de criminelen in de gaten gehouden, maar ook hun broertjes en zusjes. Blok wil onderzoek doen naar een vergelijkbare aanpak bij georganiseerde criminaliteit.
Crimineel vermogen afpakken
Steeds vaker pakt de overheid criminelen hun vermogen af. Maar volgens Groothuizen (D66), Helder en Van der Staaij (SGP) lukt het nog steeds niet om een flink deel van dat vermogen uit het criminele circuit te halen. Zij willen nadenken over verruiming van de mogelijkheden.
Ook Buitenweg (GroenLinks) wil nadenken over "onorthodoxe maatregelen" bij de bestrijding van georganiseerde criminaliteit. Zij vraagt het kabinet om te onderzoeken of justitie vermogen eerder kan bevriezen, zodat de crimineel niet de kans krijgt het geld snel naar het buitenland weg te sluizen.
Capaciteit
Kuiken (PvdA) en Helder vragen of politie, recherche en rechtbanken voldoende capaciteit hebben. Van Raak (SP) vindt dat de problemen zo urgent zijn dat er per direct 200 miljoen extra voor criminaliteitsbestrijding moet komen. Blok wil weten waar hij dat geld vandaan moet halen.
Investeren in veiligheid is volgens de minister altijd een politieke keuze. De situatie bij de politie en de rechtbanken vindt hij op dit moment "niet onverantwoordelijk". Segers (ChristenUnie) blijft zijn zorgen houden: "Dit is een strijd die we niet mogen verliezen."
De Kamer stemt op 13 juni over de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.