Regering zoekt steun voor belastinghervorming
24 juni 2015, debat - Een belastingherziening moet het stelsel vereenvoudigen en de werkgelegenheid stimuleren. Premier Rutte en staatssecretaris Wiebes (Financiën) "gaan het gesprek aan" met de Kamer over hun plannen.
De regering gebruikt 5 miljard om de inkomstenbelasting te verlagen en de arbeidskorting en kinderopvangtoeslag te verhogen. De belasting op arbeid zou verder omlaag kunnen als overeenstemming wordt bereikt met een deel van de oppositie over een lastenverschuiving naar de btw en de gemeentelijke belastingen. Slob (ChristenUnie), Klaver (GroenLinks) en Van der Staaij (SGP) tonen zich bereid om daarover met de coalitie te gaan praten, mits alles bespreekbaar is; Pechtold (D66) twijfelt daar nog over. Het gaat niet om individuele maatregelen, stelt Samsom (PvdA), maar om de doelen: meer werk, meer inkomen, meer rechtvaardigheid.
Vooral werkenden profiteren van kabinetsplannen
Het verlagen van de lasten op arbeid pakt vooral gunstig uit voor mensen met een baan. We moeten kiezen voor werk, betoogt Zijlstra (VVD). Van Haersma Buma (CDA) vindt het positief dat gezinnen met middeninkomens erop vooruitgaan. Maar Roemer (SP) en Kuzu (GrKÖ) vrezen voor een groeiende kloof tussen arm en rijk, omdat ouderen en inactieven niet profiteren van de voorgestelde belastingverlaging. Compenseer mensen die niet (meer) werken, zegt Krol (50PLUS). Ouderen worden als vuil behandeld, stelt Wilders (PVV). Slob en Van der Staaij vragen aandacht voor de koopkracht van mantelzorgers en ouders die thuisblijven om voor hun kinderen te zorgen.
Kritiek op btw-verhoging
De regering wil met oppositiepartijen gaan praten over het verhogen van het btw-tarief voor verschillende goederen en diensten van 6% naar 21%. Dit pakt vooral ongunstig uit voor schoenmakers, kappers, fietsenmakers en andere mkb'ers, zo waarschuwen Roemer, Van Haersma Buma en onafhankelijk Kamerlid Houwers. Daarom zou de btw op diensten niet verhoogd moeten worden, betoogt Klaver, maar die op vervuilende producten, zoals vlees en energie, wel. Verhoging van de btw moet gepaard gaan met koopkrachtcompensatie, suggereert Samsom, bijvoorbeeld door verlaging van de eerste belastingschijf. De btw moet niet omhoog maar juist omlaag, benadrukt Wilders.
Pleidooien voor meer vergroening en vereenvoudiging
"Economische groei is niet het doel maar het probleem." Ouwehand (PvdD) betoogt dat er in de kabinetsplannen weinig ruimte lijkt voor verduurzaming. Ook Roemer, Klaver, Slob en Pechtold bepleiten vergroening van het belastingstelsel. Daarnaast moet het sterk worden vereenvoudigd, aldus de D66'er: er zijn te veel regels en uitzonderingen daarop. Of dit lukt, zo reageert Rutte, is afhankelijk van de steun in het parlement. Ook onafhankelijk Kamerlid Van Vliet wil een simpeler stelsel, maar vergroening is volgens hem daarmee juist in tegenspraak. Van Klaveren (GrBvK) pleit voor de meest vergaande vereenvoudiging: afschaffing van de toeslagen en een vlaktaks.
De Kamer stemt 30 juni over de moties die bij het debat zijn ingediend.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.