Regels voor online kansspelen

30 juni 2016, wetsvoorstel - Honderdduizenden Nederlanders gokken online, terwijl dat nu nog illegaal is. Om de bestaande praktijk te reguleren, komt staatssecretaris Dijkhoff (Justitie) met een wetsvoorstel.

Hoewel kansspelen op internet nu nog officieel verboden zijn, vinden ze toch op grote schaal plaats. Daarom komt Dijkhoff met een wetsvoorstel om onlinegokken te reguleren. Zo wil hij gokverslaving te voorkomen, illegaliteit tegengaan en consumenten beschermen. Volgens Van Wijngaarden (VVD) heeft het eerdere verbod gefaald en is regulering hard nodig: "De samenleving laat zich niet maken. Die maakt zichzelf." Ook Swinkels (D66) is blij met het wetsvoorstel, maar Segers (ChristenUnie) vreest een toename van het aantal gokverslaafden. Van Toorenburg (CDA) ziet liever strengere regulering, bijvoorbeeld door een beperkt aantal aanbieders toe te laten. Maar de staatssecretaris wil een zo groot mogelijk legaal aanbod om illegaliteit tegen te gaan.

Veel aandacht voor gokverslaving

De meeste mensen gaan verantwoord met kansspelen om, maar sommigen raken verslaafd. Dijkhoff wil de aanbieders daarom een belangrijke rol geven in de zorg voor de spelers. Zij moeten 0,5% van hun bruto-omzet in een verslavingsfonds storten. Kooiman (SP) zou dat percentage liefst verdubbelen, maar zolang het benodigde bedrag nog onduidelijk is, wil Dijkhoff daar niet aan. Verslaafden kunnen zich nu vrijwillig laten registeren in het Centraal register uitsluiting kansspelen (CRUKS). Dan krijgen zij geen toegang tot gokfaciliteiten. Van der Staaij (SGP) pleit ervoor om uitschrijving uit dat register pas na een maand in werking te laten treden: "Zo voorkom je dat iemand zich in een opwelling uitschrijft."

Reclames voor gokken aan banden gelegd

Net als alcohol kan gokken verslavend werken. Daarom zou er alleen tussen 21.00 uur en 6.00 uur reclame voor onlinegokken mogen worden uitgezonden, vinden Kooiman en Van der Staaij. Daarnaast moet de minimumleeftijd van 18 naar 21, stelt Segers. Kooiman wil bovendien een verbod op het gebruik van databases met persoonsgegevens voor reclamedoeleinden. Mei Li Vos (PvdA) pleit ervoor om reclame-uitingen streng te reguleren. Zo zouden gokwebsites pop-ups met een waarschuwing moeten tonen als gebruikers boven een bepaalde limiet komen. Bij gokreclame moet ook altijd een duidelijke waarschuwing voor de risico's van onrechtmatig gokken zichtbaar zijn, aldus het PvdA-Kamerlid.

De Kamer sprak eerder op 23 juni over het wetsvoorstel. Zij stemt op dinsdag 5 juli of donderdag 7 juli over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.