Rechtbank kan in stilte curator aanwijzen bij naderend faillissement

13 juni 2016, wetsvoorstel - Bedrijven die failliet dreigen te gaan, kunnen de rechter voortaan verzoeken om in stilte een beoogd curator aan te wijzen. Minister Van der Steur (Justitie) hoopt hiermee de faillissementspraktijk te versoepelen.

Als een bedrijf van de ene op de andere dag failliet gaat, is dat vaak zeer nadelig voor de continuïteit van de onderneming. Zowel de eigenaar als de leveranciers, de afnemers en het personeel komen in grote onzekerheid terecht. Met het wetsvoorstel kunnen schuldenaren die een faillissement zien aankomen, de rechter vragen om een beoogd curator aan te wijzen. De kans op een doorstart van de onderneming of overname van rendabele bedrijfsonderdelen wordt daardoor groter, stelt Van Wijngaarden (VVD). Volgens Van der Steur wordt met deze wetswijziging de ontstane praktijk bij diverse rechtbanken juridisch vastgelegd.

Positie diverse benadeelden voor het voetlicht gebracht

Vaak is er bij een faillissement sprake van achterstallige salarisbetalingen. Daarom dient Recourt (PvdA) een amendement in dat de betrokkenheid van een werknemersvertegenwoordiger bij een faillissementsafhandeling regelt. "Consumenten staan bij een flitsfaillissement achter in de rij van schuldeisers", stelt Gesthuizen (SP). Zij wil dat hun belangen explicieter worden meegewogen en vraagt de minister om na een faillissement een voorziening voor consumenten verplicht te stellen. Maar volgens Van der Steur ondergraaft dat een belangrijk uitgangspunt: na een faillissement vervallen in principe alle verplichtingen. "Een faillissement is een hakbijl", aldus de minister, "en die geldt ook voor consumenten."

De Kamer stemt op 21 juni over het wetsvoorstel en de bij het debat ingediende motie.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.