Reactie initiatiefnemers Rijkswet inperking gevolgen brexit
29 oktober 2019, initiatiefwetsvoorstel - Met een initiatiefwetsvoorstel moet er een einde komen aan de onzekerheid voor Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk in het geval van een harde brexit. De initiatiefnemers reageren op de eerdere inbreng van de Kamer.
De Rijkswet op het Nederlanderschap staat een dubbele nationaliteit alleen onder strikte voorwaarden toe. Door een initiatiefwetsvoorstel van Sjoerdsma (D66), Asscher (PvdA), Van Otterloo (50PLUS), Van Wijngaarden (VVD) en Van Ojik (GroenLinks) zouden Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk naast de Nederlandse ook de Britse nationaliteit moeten kunnen verkrijgen. Dat moet aan hen zekerheid bieden over hun verblijfsstatus.
Uitzonderlijke situatie
De initiatiefnemende partijen denken verschillend over de wenselijkheid van de dubbele nationaliteit, zegt Sjoerdsma namens de initiatiefnemers. Desondanks nemen deze partijen hun verantwoordelijkheid "waar de Britse politieke partijen dat nalaten". Leijten (SP) vraagt een bevestiging dat het initiatiefvoorstel geen precedent wil scheppen voor verruiming van de regels omtrent dubbele nationaliteiten in andere landen.
De initiatiefwet treedt alleen in werking in de situatie van een no-dealbrexit, bevestigt Sjoerdsma. Met de voor 12 december aanstaande aangekondigde verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk is dat scenario weer denkbaar. Daarom is volgens de initiatiefnemers "een vangnet" noodzakelijk voor de ongeveer 100.000 Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk.
Reactie kabinet
Staatssecretaris Broekers van Justitie treedt als adviseur van de Kamer op. Het kabinet vindt de noodzaak van de initiatiefwet niet aangetoond. De staatssecretaris acht het voorstel in strijd met het gelijkheidsbeginsel: een specifieke groep van Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk kan een dubbele nationaliteit verkrijgen waar dat Nederlanders in andere landen niet is toegestaan.
Het is spijtig dat de staatssecretaris geen handreiking doet of met een ander plan komt in de onzekere situatie die is ontstaan na de brexit, vinden Özütok (GroenLinks) en Belhaj (D66). De EU en de Nederlandse regering hebben onderhandeld over de verblijfrechten van buitenlanders in het Verenigd Koninkrijk. Verblijfsrechtelijke problemen zijn volgens Broekers niet te verwachten.
Hoe gaat de Nederlandse overheid Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk op de hoogte brengen van hun rechten als het wetsvoorstel van kracht wordt? Mulder (VVD), Belhaj (D66) en Özütok vragen aandacht voor de informatievoorziening. Er zal via de gebruikelijke kanalen over worden gecommuniceerd, zegt de staatssecretaris.
De Kamer sprak eerder op 9 oktober over het initiatiefwetsvoorstel. Zij stemt op 5 november over het initiatiefwetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist