PvdA wil met nieuwe wet kinderarbeid steviger aanpakken

14 december 2016, initiatiefwetsvoorstel - Kinderen die twaalf uur per dag werken in een mijn of fabriek? Dat wil toch niemand? Maar als we dat menen, moet er volgens Van Laar (PvdA) ook echt iets gebeuren.

Van Laar wil bedrijven verplichten om kinderarbeid te voorkomen bij de productie van hun artikelen. Tot nu toe zijn bedrijven praktisch niet te berispen als ze verdacht worden van kinderarbeid. Hun productieketens zijn namelijk niet inzichtelijk voor derden. Daardoor is het heel moeilijk om te bewijzen dat er sprake is van kinderarbeid.

Kinderarbeid moet de wereld uit

Van Laar oogst Kamerbreed waardering voor zijn strijd tegen kinderarbeid. We zijn hier allemaal bij betrokken, benadrukt Voordewind (ChristenUnie). Want spullen die in onze winkels belanden, zijn soms door kinderen gemaakt. Het gebeurt nog veel te veel, vult Van Veldhoven (D66) aan.

Dat de woordvoerders de inzet van Van Laar waarderen, wil niet zeggen dat zij ook allemaal zijn wet zullen steunen. Er zijn vragen over de effectiviteit en dwingendheid van de wet.

Effectieve wet?

Is de wet van Van Laar een goed middel om kinderarbeid te verminderen of zelfs uit te bannen? Volgens Geselschap (VVD) is het ingewikkeld om de import en verkoop van producten waaraan kinderarbeid te pas is gekomen, te voorkomen. Ook heeft hij twijfels bij het strafrechtelijk vervolgen van bestuurders van bedrijven.

Ook Dijkgraaf (SGP) geeft toe dat hij met de effectiviteit van de wet worstelt. Tref je met de nieuwe aanpak werkelijk het verdienmodel van degenen die misbruik maken van kinderarbeid? En hoe zit het met de pakkans?

De Roon (PVV) vindt dat de bestrijding van kinderarbeid moet plaatsvinden in het land waar de kinderarbeid plaatsvindt. Hij vindt het niet goed dat Nederlandse bedrijven "gecriminaliseerd worden".

Convenanten

Mulder (CDA) verwacht vooralsnog veel van de convenanten die gesloten zijn met bijvoorbeeld de kledingindustrie. Desalniettemin wil zij de wet van Van Laar boven de markt laten hangen als drukmiddel.

Van Veldhoven en Servaes (PvdA) hebben ook vertrouwen in de convenanten, maar vinden dat deze wet nu al nodig is als stok achter de deur. Deze wet is de bezemwagen voor de bedrijven in de achterhoede, zegt Servaes.

De initiatiefnemer Van Laar en minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) reageren op een later moment op de inbreng van de Kamer.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.