PvdA: versterk rol ondernemingsraden voor gelijke beloning
21 april 2016, initiatiefwetsvoorstel - Vrouwen krijgen nog altijd minder betaald dan mannen. PvdA-Kamerlid Yücel wil dat aanpakken door de positie van ondernemingsraden te versterken.
Nederlandse vrouwen verdienen nog altijd 18% minder dan mannen voor gelijk werk. Deels is dat te verklaren door verschillen in opleiding, leeftijd en dergelijke, maar als die factoren meegerekend worden, blijft er nog altijd een verschil van 8% over. Verklaarbare verschillen zijn er nu eenmaal, zo vat Schouten (ChristenUnie) het samen, maar ongelijke betaling voor hetzelfde werk is een groot probleem. Yücel wil de rechten van ondernemingsraden uitbreiden, zodat zij meer inspraak krijgen in het beloningsbeleid. Bovendien moeten grotere ondernemingen in hun jaarverslag verantwoording gaan afleggen over de beloningsverhouding tussen mannen en vrouwen.
Noodzaak van extra wetgeving ter discussie
"We staan zeer positief tegenover alle initiatieven, maar ze moeten wel iets opleveren", stelt Dijkstra (D66). Wat gaat dit wetsvoorstel daadwerkelijk bijdragen om de beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen kleiner te maken? De wetgeving hebben we al jaren op orde, meent Van Ark (VVD). Zij vindt dat verdere verandering vooral uit de samenleving moet komen, want een mentaliteit verander je niet door wetgeving. Heerma (CDA) is dat met haar eens: "De wetgeving is sluitend. Zet in op maatregelen die de bewustwording vergroten." En wat voegt dit wetsvoorstel eigenlijk toe aan de rechten die ondernemingsraden nu al hebben?, wil Tanamal (PvdA) weten.
Het wetsvoorstel kan worden uitgebreid
Het is goed dat bedrijven meer inzicht moeten gaan geven in de beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen, maar alleen cijfers zeggen niet veel, vreest Voortman (GroenLinks). Het secretariaat van een bedrijf kan volledig uit vrouwen bestaan, terwijl er vooral mannelijke senior medewerkers zijn. Daarom zouden de beloningsverschillen in het jaarverslag moeten worden opgesplitst naar functiegroepen. Siderius (SP) pleit voor verbreding van het wetsvoorstel. Zij wil een actief diversiteits- en antidiscriminatiebeleid, waarbij ook zaken als zwangerschapsdiscriminatie aangepakt worden. Ook mensen met een migrantenachtergrond worden stelselmatig gediscrimineerd op de arbeidsmarkt, meent Öztürk (GrKÖ). Zij verdienen volgens hem eveneens een plek in dit wetsvoorstel.
De initiatiefnemer reageert op een later moment op de inbreng van de Kamer.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.