Pseudonimiseren moet privacy onderwijs beschermen

4 oktober 2017, wetsvoorstel - Staatssecretaris Dekker wil de uitwisseling van gegevens vergemakkelijken en tegelijk de privacy beschermen. Daarom gaat hij de persoonsgebonden nummers van leerlingen pseudonimiseren.

Scholen maken steeds meer gebruik van digitale leermiddelen. Daarvoor is het vaak nodig om gegevens van leerlingen uit te wisselen, bijvoorbeeld met leveranciers van leermiddelen.

Uitwisseling van gegevens kan de privacy van leerlingen aantasten. Om dit te voorkomen wil de staatssecretaris hun persoonsgebonden nummers pseudonimiseren. Hierdoor hoeven scholen minder persoonlijke leerlinggegevens uit te wisselen met commerciƫle partijen.

Privacy

Is de privacy van leerlingen met het pseudonimiseren van persoonsgebonden nummers voldoende gewaarborgd? Westerveld (GroenLinks) heeft daar nog twijfels over. Laat de Autoriteit Persoonsgegevens actiever handhaven bij scholen en gemeenten, suggereert Becker (VVD).

ICT

Het pseudonimiseren is een ambitieus ICT-project, concludeert Rog (CDA). Kunnen alle scholen aan de eisen voldoen? Daar sluit Van Meenen (D66) op aan: wordt het gebruiksvriendelijk of hebben scholen er ICT-experts voor nodig?

Pseudonimiseren gaat niet alle digitale problemen van scholen oplossen, zegt Dekker. Het ICT-aspect is volgens hem vrij simpel. Wel is het belangrijk dat de betrokken partijen goede afspraken maken.

Vrijwillig

Het pseudonimiseren van persoonsgebonden nummers is een vrije keuze voor scholen. Is het niet beter om dit te verplichten?, vraagt Kwint (SP) zich af. Dat zou onzuiver zijn, zegt Dekker.

Evaluatie

Dekker wil het pseudonimiseren van persoonsgebonden nummers na vijf jaar evalueren. Is dat niet wat laat?, vragen verschillende woordvoerders. Zij wijzen erop dat digitale ontwikkelingen snel kunnen gaan. De staatssecretaris belooft de Kamer jaarlijks te informeren over de voortgang.

De Kamer stemt op 10 oktober over het wetsvoorstel.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk het debat terug via Debat Gemist