Problemen met eigen Wmo-bijdrage moeten stoppen
10 maart 2016, debat - Er zijn problemen met de eigen bijdrage die mensen moeten betalen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De Kamer vraagt staatssecretaris Van Rijn (Welzijn) om maatregelen.
Voor ondersteuning op grond van de Wmo betalen cliënten een door de gemeente vastgestelde eigen bijdrage. Deze wordt vierwekelijks geïnd door het Centraal Administratiekantoor (CAK). Door vertragingen of fouten kreeg een deel van de cliënten de rekeningen voor hun eigen bijdrage in 2015 te laat, wat zorgde voor stapelfacturen van soms wel duizenden euro's. Daarnaast vragen gemeenten een steeds hogere eigen bijdrage, wat zou leiden tot zorgmijding. "Zeer verontrustend", aldus Bergkamp (D66). Op alle mogelijke manieren de schuld van de staatssecretaris, vindt Agema (PVV).
Er is behoefte aan meer informatie en voorlichting
De Kamer heeft behoefte aan meer en precieze informatie over de achterstanden bij het CAK en de gevolgen daarvan. Van Rijn meldt dat de achterstanden nu worden weggewerkt en dat er naar verwachting geen stapelfacturen meer bij komen. Ga de onzekerheid bij zorgvragers tegen door tijdige en eenvoudige voorlichting en communicatie over betalingen, verzoeken Van der Staaij (SGP) en Bergkamp. Agema pleit voor kwijtschelding bij stapeling van meer dan twee facturen. De staatssecretaris belooft te zullen werken aan de voorlichting. Daarnaast wil hij nadenken over een maximumtermijn voor aanlevering van de informatie die nodig is voor de berekening van de eigen bijdrage.
Voorkom zorgmijding als gevolg van hoge eigen bijdrage
Problemen met de eigen Wmo-bijdrage ontstaan ook doordat gemeenten de door zorgvragers te betalen eigen bijdrage fors hebben verhoogd, vooral voor middeninkomens, zo blijkt uit onderzoek. Dit kan leiden tot zorgmijding. Dat mag niet, vindt de Kamer. Bruins Slot (CDA) vraagt om maximumtarieven voor de eigen bijdrage, Leijten (SP) om stopzetting van de inning totdat er een oplossing is voor de problemen met de hoge eigen bijdrage. Gemeenten moeten de bestaande mogelijkheden voor maatwerk voor mensen met financiële problemen beter benutten, vinden Van der Staaij en Van Dijk (PvdA). In ieder geval mogen van Potters (VVD) gemeenten niet verdienen aan de eigen bijdrage.
De Kamer stemt op 15 maart over de ingediende moties.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.