Problemen in de papier- en kartonindustrie door hoge energieprijzen
20 maart 2024, debat – De Kamer spreekt met minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) over problemen in de papier- en kartonindustrie die mede veroorzaakt worden door hoge energieprijzen.
De sluiting van de vestiging in Hoogkerk van kartonfabrikant Solidus was voor Dijk (SP) de aanleiding om het debat aan te vragen. Om de maakindustrie voor Nederland te behouden, bepleit hij een "nieuwe gerichte industriepolitiek". Daarin moet worden samengewerkt met bedrijven en vakbonden.
Adriaansens benadrukt het belang van de maakindustrie en wijst op de grote verduurzamingsuitdaging voor de bedrijven. De papier- en kartonindustrie is onderdeel van het zogenoemde cluster 6 in deze "gigantische operatie". Dat cluster wordt volgens de minister op verschillende manieren ondersteund. Zij zegt toe met de bedrijven en hun ondernemingsraden in gesprek te gaan over de effectiviteit hiervan.
Om de maakindustrie te ondersteunen, is er ook het Nationaal Programma Verduurzaming Industrie. De minister wijst erop dat het probleem van het volle stroomnet inmiddels met een actieplan wordt aangepakt. Bedrijven kunnen ook onderling handelen in energie via energy hubs.
Oorzaken
Blijf kritisch kijken naar de oorzaken van financiële problemen van bedrijven, zegt Van Meetelen (PVV). De energiekosten zijn hoog, maar soms loopt ook de vraag terug of zijn de grondstofprijzen sterk gestegen. Martens (VVD) "gelooft in marktwerking", maar vraagt tegelijkertijd om voldoende (fysieke) ruimte voor de maakindustrie in Nederland.
Postma (NSC) constateert dat sommige landen subsidies geven waardoor een race to the bottom is ontstaan. Zij maakt zich zorgen over het mkb en de maakindustrie, die vaak sterk in de regio geworteld is. Hoe bereiken we weer een gelijk speelveld? Adriaansens erkent het belang van een gelijk speelveld. Daarom wordt jaarlijks een speelveldtoets gedaan. De minister heeft daarnaast een verdiepend onderzoek laten doen naar de elektriciteitskosten, want "die zitten haar heel erg dwars".
Werkgarantiefonds
Soms redden bedrijven het niet in de overgang naar een schonere productie. Thijssen (GroenLinks-PvdA) bepleit een werkgarantiefonds, waarmee werknemers met behoud van inkomen van baan naar baan worden geholpen. Een werkgarantiefonds compenseert vooral inkomensverlies, reageert de minister. Zij wijst erop dat bij het ontslag van meer dan twintig werknemers al heel veel regelingen in werking treden.
De Kamer stemt op 26 maart over de tijdens het debat ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort.
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Direct.