Prijs- in plaats van loonindexatie bij ABP-pensioenen
30 november 2015, wetsvoorstel – Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) geeft het ABP de mogelijkheid om de pensioenen te verhogen op basis van prijsstijgingen in plaats van loonstijgingen. VVD, PvdA en D66 zijn daarvoor, de SP is tegen.
Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) is het pensioenfonds voor de overheid en het onderwijs. Tot 1996 viel het rechtstreeks onder de verantwoordelijkheid van de minister van Binnenlandse Zaken. Daarna is het met de Wet privatisering ABP (WPA) op afstand van de overheid geplaatst en ondergebracht in een stichting. Plasterk komt nu met een aanpassing van de WPA, waarmee onder andere de pensioenleeftijd wordt aangepast en samenwerkingsverbanden in het onderwijs ook als overheidswerkgever worden beschouwd. Het vervangen van loonindexatie door prijsindexatie roept echter de meeste discussie op.
Akkoord sociale partners over prijsindexatie
De organisaties van werkgevers en werknemers hebben afgesproken om per 1 januari 2016 de loonindexatie van de ABP-pensioenen te vervangen door prijsindexatie. Het is goed dat Plasterks wetswijziging dit mogelijk maakt, vinden De Caluwé (VVD), Kerstens (PvdA) en Koolmees (D66). Maar Ulenbelt (SP) wijst erop dat de grootste vakbond, de FNV, niet akkoord is gegaan. In zijn ogen is prijsindexatie voor werknemers en pensioengerechtigden een verslechtering ten opzichte van loonindexatie. Hij stelt dat de afgesproken loonsverhogingen bij de overheid "een sigaar uit eigen doos" zijn, betaald door "het plunderen van de pensioenpotten". Een analyse waarin de minister zich niet kan vinden.
De Kamer stemt 1 december over het wetsvoorstel.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.