Plannen dividendbelasting besproken
6 november 2017, wetsvoorstel - Staatssecretaris Snel (Financiën) spreekt met de Kamer over aanpassing van de dividendbelasting. Het gaat allemaal om gelijkstelling van nv's/bv's en houdstercoöperaties én het tegengaan van misbruik van dividendbelastingregels.
De staatssecretaris wil de dividendbelasting uitbreiden: bepaalde in Nederland gevestigde houdstercoöperaties moeten ook dividendbelasting gaan betalen. Daarnaast wil Snel in internationaal verband de vrijstelling van dividendbelasting uitbreiden, mits de houdstercoöperatie in een land zit waarmee Nederland een belastingverdrag tegen dubbele belastingbetaling heeft.
Toch doorgaan
Snel vindt doorvoering van de voorgestelde maatregelen te verdedigen, ondanks de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting. Gaan de plannen niet door, dan dreigt volgens hem het risico van forse terugvorderingen door de Europese Commissie vanwege staatssteun. Daarnaast zal de nagestreefde gelijkstelling doorwerken in toekomstige fiscale wetgeving.
Vragen
De verschillende woordvoerders hebben nog vragen.
- Van Rooijen (50PLUS): heroverweeg sowieso de afschaffing van de dividendbelasting, want dat verzwakt de Nederlandse onderhandelingspositie
- Nijboer (PvdA): in dit rommelige proces is vooral de 30 miljoen die naar buitenlandse beleggers gaat problematisch
- Snels (GroenLinks): zorgt afschaffing van de dividendbelasting niet tot weer nieuwe constructies om belasting te ontwijken?
- Mulder (PVV): wat is de omvang van dreigende boetes van de Europese Commissie?
Reële coöperaties
De Vries (VVD) had gevraagd om de garantie dat reële (normale) houdstercoöperaties nu niet opeens dividendbelasting moeten gaan betalen. Volgens Snel zorgt de gehanteerde toetsingsprocedure daarvoor. Leijten (SP) voorziet dat er toch altijd wel een ontsnappingsroute voor bedrijven is om winsten via Nederland door te sluizen.
Toezicht
Voldoen bedrijven in de praktijk of alleen maar op papier aan de criteria om niet onder de dividendbelastingplicht te vallen? Het toezicht zal niet geautomatiseerd kunnen én selectief plaatsvinden, stelt Snel.
Hoe krijgt het toezicht op de praktijk vorm, wil Van Weyenberg (D66) weten. Leijten vraagt een internationale vergelijking van de criteria waaraan de bedrijven in de realiteit moeten voldoen. Omtzigt (CDA) wil dat Snel de Kamer rapporteert over het functioneren van het wetsvoorstel.
De Kamer sprak eerder over dit onderwerp op 30 oktober. Stemmingen over het wetsvoorstel zullen plaatsvinden op een nader te bepalen tijdstip.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
-
Kijk het debat terug via Debat Gemist