Overnemen moties wordt waarschijnlijk mogelijk
16 maart 2016, Reglement van Orde - Met een wijziging van het Reglement van Orde maakt SGP'er Van der Staaij het overnemen van moties door bewindslieden mogelijk als geen van de woordvoerders daartegen bezwaar heeft.
Het aantal ingediende moties is de afgelopen jaren gestegen tot gemiddeld meer dan 3.000 per jaar. Als een bewindspersoon moties kan overnemen, krijgen de overblijvende moties een sterkere politieke lading, waardoor het instrument weer scherper kan worden. Dit is kort samengevat Van der Staaijs onderbouwing voor een aanpassing van het Reglement van Orde. Een nuttig voorstel, vindt Bruins Slot (CDA), die hoopt dat zo minder vergadertijd verloren gaat aan het stemmen over moties. Onafhankelijk Kamerlid Klein vreest dat er juist meer overbodige moties worden ingediend, in de hoop dat de regering ze overneemt.
Stemverklaring bij overgenomen moties
Een belangrijk nadeel van het overnemen van moties, zo betoogt Beertema (PVV), is dat er geen discussie in de fractie meer over plaatsvindt. Bovendien is volgens hem niet meer duidelijk of fracties het eens zijn met zo'n motie. Van der Staaij ondervangt dit bezwaar door de mogelijkheid te geven om een stemverklaring af te leggen. Maar leidt dit dan niet tot het oneigenlijk gebruik van het instrument stemverklaring?, vraagt Taverne (VVD). De tijdwinst van een kortere stemmingslijst gaat zo wellicht weer verloren, zeggen Fokke (PvdA) en Van Raak (SP). Van Meenen (D66) suggereert daarom, de stemverklaring te beperken tot de aantekening dat men tegen heeft gestemd.
De Kamer stemt op 22 maart over het voorstel om het Reglement van Orde te wijzigen en de ingediende moties.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.