Or krijgt meer invloed op pensioenregeling
2 juni 2016, wetsvoorstel - Ondernemingsraden mogen zich voortaan uitspreken over veranderingen aan pensioenregelingen. Alle woordvoerders steunen het wetsvoorstel van staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) waarin dit wordt vastgelegd.
Hoe kunnen werknemers invloed uitoefenen op een pensioenregeling als die niet is vastgelegd in een cao? Vermeij (PvdA) vindt het, net als de overige woordvoerders, goed dat dit met het voorstel van de staatssecretaris duidelijk wordt geregeld. Op haar verzoek wordt de wet na twee jaar geƫvalueerd. Lodders (VVD) wil een stapeling van medezeggenschap voorkomen en vraagt of het voor alle betrokkenen duidelijk is wanneer instemming is vereist. De Graaf (PVV) betreurt het dat de ondernemingsraad geen invloed heeft op bijvoorbeeld de keuze van de pensioenuitvoerder als sociale partners alles al hebben geregeld in een cao.
Pensioenfondsen die verhuizen zijn punt van discussie
Heeft de ondernemingsraad ook instemmingsrecht als een pensioenfonds naar het buitenland wil verhuizen? Volgens Omtzigt (CDA) moet dat expliciet in de wet worden opgenomen. Ulenbelt (SP) denkt dat zulke verhuizingen in het nadeel zijn van werknemers en de Nederlandse belastingbetaler. Hij wil dat de regering er maatregelen tegen neemt. Maar dat zou in strijd zijn met het vrije verkeer van diensten binnen Europa, reageert Van Weyenberg (D66). Klijnsma wijst erop dat een ondernemingsraad voor een verhuizing van het pensioenfonds altijd om instemming moet worden gevraagd.
Wie krijgt instemmingsrecht als er geen or is?
Ulenbelt wijst erop dat bedrijven met 10 tot 50 werknemers geen or hebben. Geef de personeelsvertegenwoordiging of personeelsvergadering van zulke bedrijven instemmingsrecht, is zijn pleidooi. Een sympathiek voorstel, vindt Klijnsma, maar dat zou een forse uitbreiding van het instemmingsrecht zijn en vergt bovendien veel kennis van werknemers. Daarom wil zij daar eerst advies over vragen aan de SER. Van Weyenberg vraagt zich af of de or ex-werknemers en gepensioneerden wel goed vertegenwoordigt. Hoewel de or daar formeel toe verplicht is, is dat een punt van aandacht, erkent de staatssecretaris. Zij wil bekijken of de rechten van gewezen deelnemers beter verankerd kunnen worden.
De Kamer stemt op 7 juni over het wetsvoorstel.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.