Optimistische begroting voor 2016
15 september 2015, aanbieding rijksbegroting - Minister Dijsselbloem (Financiën) biedt de Kamer de begroting voor volgend jaar aan. Het gaat beter dan verwacht, concludeert de bewindsman.
"Na een moeilijke periode groeit de economie harder dan verwacht." Dijsselbloem constateert dat Nederland "zich heeft ontworsteld aan de crisis" en dat het ingezette economische herstel zich heeft verbreed. Om het herstel verder aan te wakkeren en de daling van de werkloosheid te versnellen trekt het kabinet 5 miljard uit voor verlaging van de belasting op arbeid. Met een verhoging van de kinderopvangtoeslag hoopt het de arbeidsparticipatie te vergroten. Daarnaast treft het kabinet specifieke maatregelen opdat zo veel mogelijk groepen in de samenleving kunnen profiteren van de gestegen koopkracht.
Gestegen overheidsinkomsten naar investeringen
Dijsselbloem wijst erop dat het mede dankzij de "grote inspanning" van de bevolking beter gaat met de economie. Daarnaast zijn er gunstige externe factoren, zoals de olieprijs, de rente en de eurokoers. Met het teruglopende tekort en de gestegen inkomsten van de overheid heeft het kabinet ruimte voor extra investeringen in maatschappelijke prioriteiten. Dijsselbloem noemt onder meer investeringen in de opvang van peuters, in het uitgebreide kraamverlof voor partners en in verpleeghuizen. Daarnaast wordt meer geld uitgetrokken voor de krijgsmacht, internationale missies, de opvang van vluchtelingen en het salaris van rijksambtenaren.
Goede uitvoering hervormingen is cruciaal
Het kabinet heeft in zijn eerste jaren ingrijpende hervormingen doorgevoerd in onder meer zorg en sociale zekerheid. Dat achterstallig onderhoud was volgens Dijsselbloem nodig "om samenleving en economie te versterken". Nu komt het aan op een zorgvuldige uitvoering van die hervormingen. Dijsselbloem zegt dat het kabinet ervoor wil zorgen dat toekomstig noodzakelijk onderhoud direct wordt gepleegd om te voorkomen dat opnieuw "stevige maatregelen" nodig zijn. Die les moeten wij met elkaar leren, aldus de bewindsman.
De Kamer debatteert op 16 en 17 september tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen over de kabinetsplannen voor 2016.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.