Optimisme over kansen Nederlandse economie

15 oktober 2015, begroting - Het gaat goed met de Nederlandse economie, en op onderdelen kan het nog beter. Die conclusie delen Kamer en minister Kamp (Economische Zaken) in het debat over de EZ-begroting.

Kamp prijst de kracht van de Nederlandse economie. Met grote gevestigde multinationals, start-ups, misschien wel de beste infrastructuur van de wereld, een uitstekende samenwerking tussen kennisinstellingen, overheid en bedrijfsleven en een sterk lerend vermogen is Nederland in een concurrerende wereld een land met relatief goede vooruitzichten. "Maar op onderdelen kan het beter", aldus de minister. In het debat met de Kamer komen onderwerpen als vestigingsklimaat, innovatie, mkb en energie aan de orde.

Nederland heeft internationaal een goede positie

Nederland heeft volgens Kamp een goed vestigingsklimaat voor buitenlandse investeerders, maar is ook goed in de "gastvrijheidseconomie", het toerisme. Dat levert veel banen op. Klever (PVV) vraagt wat de minister gaat doen om nog meer bedrijven naar Nederland te halen. Bijzondere extra inspanning is niet nodig, want Nederland is altijd al aantrekkelijk geweest, antwoordt Kamp. Bosman (VVD) wil dat de minister inzet op het binnenhalen van nog meer toeristen uit het buitenland.

Regelingen en geld voor innovatie, ook voor mkb

Enkele bestaande stimuleringsregelingen voor innovatie worden samengevoegd. De Kamer vreest dat dit ten koste gaat van het mkb. Dat is absoluut niet zo, stelt Kamp, en bovendien moet het belang van de regeling voor juist ook de grote bedrijven niet worden onderschat. Mulder (CDA) wil dat vooraf goed over de effecten wordt nagedacht. De minister is van plan om regelgeving zo aan te passen dat die innovatie niet meer belemmert. Daarnaast blijft hij start-ups faciliteren met nieuwe initiatieven en geld, ook voor het mkb. Verhoeven (D66) wil dat het digitale vestigingsklimaat voor start-ups in Nederland bedrijven niet afschrikt. De minister heeft daar oog voor.

Financiering van kleine ondernemers is belangrijk

De mkb-kredietverlening stokte de afgelopen jaren, maar Kamp ziet verbetering. Jan Vos (PvdA) verwijt vooral de banken dat Nederland hierbij onder aan de lijstjes hangt. Neem concrete maatregelen om banken aan te pakken, suggereert Öztürk (GrKÖ). Graus (PVV) pleit voor een "nationale spaarbank", maar Kamp ziet daarin geen meerwaarde. Eventueel kan er wel een innovatiebank komen, antwoordt hij op een vraag van Gesthuizen (SP). Schouten (ChristenUnie) wil dat de minister sociale ondernemers helpt, ook financieel, maar die wil liever geen onderscheid maken tussen soorten ondernemers. Wel is hij positief over Dijkgraafs (SGP) voorstel om in elk wetsvoorstel een regeldrukparagraaf op te nemen.

Alternatieven gezocht voor gas, olie en kolen

De energievoorziening moet betrouwbaar en betaalbaar zijn, benadrukt Kamp. Minder gaswinning in Groningen, beperking van de afhankelijkheid van landen als Rusland en terugdringing van CO2-uitstoot maken dat er alternatieven moeten worden gevonden voor fossiele energiebronnen. Verduurzaming is een kernpunt van het beleid, verzekert de minister. Smaling (SP) vraagt om een "integraal perspectief" op duurzame energie in de noordelijke provincies, maar daar ziet Kamp weinig in. Van Tongeren (GroenLinks) dringt aan op meer energiebesparing. Vervang bijstook van biomassa door biostoom, suggereert Van Veldhoven (D66), want dat is efficiënter. Maar volgens Kamp kan het allebei. Bosman vraagt aandacht voor thoriumreactoren als alternatieve energiebron.

De Kamer sprak eerder over de begroting van Economische Zaken op 13 oktober. Zij stemt 27 oktober over de moties. Over de begroting wordt op een later moment gestemd.

 

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.