Optimisme over groei, maar zorgen over banen
11 maart 2015, debat - De economie zal volgens het CPB groeien. Dat stemt de Kamer tot optimisme, al zijn er nog veel vragen over de haperende banengroei. Ook komen de belastingherziening en eventuele bezuinigingen ter sprake.
Het herstel van de economie zet gestaag door. Dat concludeert het Centraal Planbureau in zijn raming voor 2015 en 2016. Het kabinetsbeleid werkt dus, concluderen Nijboer (PvdA) en Mulder (VVD). Om dat te nuanceren merkt Merkies (SP) op dat het kabinet daarbij vooral erg wordt geholpen door de lage eurokoers en de dalende olieprijs. "En door de lage rente", vult Van Dijck (PVV) aan. We hebben inderdaad "rugwind", beaamt minister Kamp (Economische Zaken), maar de basis is goed vanwege de toenemende export, investeringen en consumptie door huishoudens.
Werkgelegenheidsgroei blijft achter
Dat Nederland langzaam uit het dal klimt, beamen alle woordvoerders. Maar een jubelstemming vindt Omtzigt (CDA) een "klap in het gezicht van 640.000 werkloze Nederlanders". Ook Voordewind (ChristenUnie) is bezorgd over de hoge werkloosheid, met name in de kwetsbare regio's. Volgens Dijkgraaf (SGP) is het probleem vooral dat er onvoldoende vraag naar arbeid is: er zijn gewoon te weinig banen. Minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wil graag de ruimte zodat het herstel door kan zetten. Volgens Klaver (GroenLinks) is voor de verbetering van de situatie op de arbeidsmarkt vooral een nieuw belastingstelsel cruciaal.
Belastingherziening is nodig
Om de werkloosheid te laten dalen, moet de belasting op arbeid flink verlaagd worden, stelt Koolmees (D66). Ook Voordewind denkt dat dit banen oplevert. Wat D66 betreft zijn er bij een belastinghervorming "geen taboes". Klaver vraagt eveneens om lagere lasten op arbeid en pleit voor het zwaarder belasten van vermogen, belastingontwijking en milieuvervuiling, want "een nieuw belastingstelsel is niet gratis". Van Klaveren (GrBvK) wil alle belastingen verlagen, omdat "Nederland meer economische vrijheid nodig heeft".
Komen er nieuwe bezuinigingen?
Om tot een belastingherziening over te kunnen gaan, moet er wel financiële ruimte zijn. Volgens Mulder is die er nu en kan hier dus aan gewerkt worden. Maar Nijboer is benauwd voor de ideeën van D66 en CDA, die verder willen bezuinigen. Omdat het economisch herstel nog fragiel is, wil hij geen nieuwe onzekerheden opwerpen. Omtzigt houdt echter vol dat de staatsschuld nog steeds aanzienlijk is en dat hij daarom een "zuinige overheid wil die goed op de centen past". Minister Dijsselbloem (Financiën) benadrukt dat het kabinet niet het voornemen heeft om extra te bezuinigen bovenop wat er al gedaan is.
De Kamer stemt op 17 maart over de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.