Oppositie wil beterschap van Van der Steur
20 januari 2016, debat - De oppositie is zeer kritisch over het optreden van minister Van der Steur in de kwestie rond professor Maat. Vooral de informatievoorziening aan de Kamer moet beter.
"Buitengewoon ongepast en onsmakelijk." Zo oordeelde minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) over de lezing voor studenten van professor Maat op 9 april 2015 over de identificatie van MH17-slachtoffers, waarbij de forensisch expert ook foto's toonde. Van der Steur stelde Maat vervolgens op non-actief. Het daaropvolgende politieonderzoek pleitte de professor echter grotendeels vrij. Na WOB-verzoeken maakte de minister het politierapport openbaar, maar de tekst was voor een belangrijk deel onleesbaar gemaakt. Het werd pas volledig openbaar nadat Maat het zelf had ingezien en overgeschreven. De minister heeft Maat inmiddels zijn excuses aangeboden, maar daarmee is de zaak voor de Kamer nog niet klaar.
Reactie Van der Steur te emotioneel en niet zakelijk
Minister Van der Steur heeft te snel en te emotioneel gereageerd na de lezing van professor Maat, vinden de Kamerleden. De coalitie toont daarvoor echter meer begrip dan de oppositie. De minister wilde opkomen voor de slachtoffers en hun nabestaanden, aldus Van Oosten (VVD). En Recourt (PvdA) vindt het tonen van menselijke resten onwenselijk en onvoldoende doordacht. Maar dat is natuurlijk geen rechtvaardiging voor het besmeuren van de reputatie van een gerespecteerd forensisch expert, benadrukken Van Tongeren (GroenLinks) en Bontes (GrBvK). Ook Van der Steur zelf vindt inmiddels dat het "beter was geweest als hij zich zakelijker had uitgelaten".
Oppositie zeer kritisch over informeren Kamer
De minister had de Kamer sneller en beter moeten informeren. Omtzigt (CDA) ziet een patroon: informatie komt keer op keer niet op de grondwettelijke manier naar de Kamer. Met D66, ChristenUnie, GroenLinks, Groep-Bontes/Van Klaveren en 50PLUS vraagt hij de minister om een verbeterplan voor het informeren van de Kamer. Daarmee komt de minister "onder verscherpt toezicht te staan", legt Van Tongeren uit. Achteraf vindt ook Van der Steur dat het beter was geweest als hij bepaalde stukken eerder, al dan niet vertrouwelijk, met de Kamer had gedeeld: "Ik neem de essentie van de vraag dus ter harte". Van Nispen (SP) verwacht echter geen verbetering en dient een motie van wantrouwen in. De Roon (PVV) steunt die motie.
Ergernis over ministerie van Veiligheid en Justitie
Het is niet de eerste keer dat Van der Steur en zijn ministerie in de problemen komen, stelt Segers (ChristenUnie) vast. Verschillende woordvoerders wijzen op de Teevendeal en het plaatsen van een foto van Volkert van der G. in De Telegraaf. De minister blijft zichzelf maar "in de problemen kletsen", constateert Wassenberg (PvdD). En daardoor moet hij in deze kwestie volgens Sjoerdsma (D66) voor de zoveelste keer excuses aanbieden. Segers zit vooral het volgende dwars: professor Maat was assertief genoeg om terug te vechten, maar hoe zit dat met burgers die dat niet doen? Worden zij gewoon vermalen?
De Kamer stemt meteen over de motie van wantrouwen en de andere ingediende motie. Beide moties worden verworpen.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.