Oppositie luidt noodklok over tekorten politie
22 juni 2016, debat - De voltallige oppositie maakt zich zorgen over de tekorten bij de nationale politie. Coalitiepartijen PvdA en VVD vertrouwen erop dat minister Van der Steur (Veiligheid) de financiële problemen oplost.
"Dit kan zo niet doorgaan", zei de nieuwe korpschef van de nationale politie, Erik Akerboom, op 23 maart over de structurele onderfinanciering van zijn organisatie. Helder (PVV), Kooiman (SP), Van Toorenburg (CDA), Bontes (GrBvK), Swinkels (D66), Van Tongeren (GroenLinks) en Kuzu (GrKÖ) sluiten zich daarbij aan: de nationale politie teert te veel in op haar reserves, dus er moet geld bij. Van Veen (VVD) en Marcouch (PvdA) vertrouwen erop dat het kabinet eventuele tekorten zal aanvullen.
Discussie over precieze omvang van het tekort
De nationale politie komt dit jaar minstens 80 miljoen tekort en de komende jaren structureel 300 miljoen. Die cijfers noemt Helder. Anderen geven afwijkende cijfers, maar iedereen is het erover eens dat de nationale politie te weinig geld heeft. Van der Steur wijst erop dat er nog maar sinds kort een goed inzicht bestaat in de kosten en tekorten van de net vormgegeven nationale politie. Dat inzicht komt met name uit een rapport van PricewaterhouseCoopers van maart 2016. Dit jaar heeft de nationale politie volgens de minister 55 miljoen te weinig.
Zo nodig teert politie verder in op eigen vermogen
De minister heeft de korpschef gevraagd om het tekort over het lopende jaar op te lossen door "sturingsmaatregelen". Als dat niet lukt, moet het geld volgens hem eventueel uit het eigen vermogen komen. Maar dat eigen vermogen is bijna nul, zegt Van Toorenburg. Nee, het is op dit moment 156 miljoen, reageert de minister, en de afgesproken ondergrens is 75 miljoen. Door verder in te teren wordt de politieorganisatie volgens Swinkels erg kwetsbaar. Helder stelt dat de bedragen die de minister noemt, niet kloppen. Volgens Kooiman gaat de nationale politie "feitelijk failliet " als het eigen vermogen onder de 75 miljoen duikt.
Coalitie steunt de minister
De minister herkent zich niet in het weinig rooskleurige beeld dat de oppositie van de financiën van de nationale politie schetst. Volgens hem is er in de afgelopen jaren niet alleen bezuinigd, maar ook fors geïnvesteerd. De woordvoerders van de twee coalitiepartijen benadrukken vooral dat zij er alle vertrouwen in hebben dat het kabinet de financiële problemen bij de politie "gewoon gaat oplossen". Van Veen: als er geleverd moet worden, levert de VVD. De politie beschermt onze vrijheid, benadrukt Marcouch. Hij ziet geen enkele reden om te denken dat de problemen niet zullen worden opgelost.
De Kamer stemt op 5 juli over de ingediende moties.
zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.