Oppositie kritisch over rol Dijsselbloem bij ABN AMRO
9 april 2015, debat - Had minister Dijsselbloem (Financiën) meer kunnen doen om de onrust over de salarisverhogingen bij ABN AMRO te voorkomen? De oppositie denkt van wel en heeft kritiek op zijn optreden.
Het besluit van ABN AMRO om de salarissen van topbestuurders met een ton te verhogen, ter compensatie van lagere bonussen, leidde tot de nodige maatschappelijke en politieke discussie. Voor de minister was dit mede reden om het besluit over de beursgang van de bank uit te stellen. Daarop besloot de raad van commissarissen van ABN AMRO om de loonsverhoging terug te draaien. Dijsselbloem had die verhoging eerder sterk ontraden, maar sprak geen veto uit. Dit laatste leidt tot kritische vragen van de oppositie.
Dijsselbloem: verhoging juridisch gezien te verdedigen
De minister had in zijn rol als aandeelhouder van ABN AMRO meer kunnen en moeten doen om de salarisverhogingen te voorkomen. Dit vinden alle oppositiewoordvoerders. "Slappe hap" is de kwalificatie van Van Dijck (PVV). Dijsselbloem had moeten uitspreken dat de verhoging "onacceptabel" was, vinden Merkies (SP), Klaver (GroenLinks) en Koolmees (D66). Daar sluit Schouten (ChristenUnie) zich bij aan: de minister had harder met de vuist op tafel moeten slaan. De verhoging van de salarissen was gebaseerd op een al in 2012 genomen besluit, reageert Dijsselbloem, dat juridisch gezien niet meer viel terug te draaien.
Beloningsbeleid banken ter discussie
Hebben bankiers echt helemaal niets geleerd? Dit vraagt Nijboer (PvdA) zich af naar aanleiding van de verhoging van de topsalarissen bij ABN AMRO en ING. Schouten hekelt de "gelegenheidsargumenten om excessieve salarisverhogingen te verdedigen". Het instellen van een bonusplafond heeft niet gewerkt, concluderen Merkies en Van Dijck, die daarom ook de vaste salarissen willen reguleren. Omtzigt (CDA) is "geschrokken" van de houding van bankiers. Stel een onafhankelijke staatscommissie in die adviseert over de beloningen bij financiële instellingen, suggereert Krol (50PLUS). Öztürk (GrKÖ) pleit voor het in de wet opnemen van een maximumloon van tien keer modaal.
Onzekerheid over beursgang
De beursgang van ABN AMRO is uitgesteld, maar Dijsselbloem sluit niet uit dat de bank alsnog dit jaar wordt verkocht. Daarvoor krijgt hij steun van De Vries (VVD) en Van Klaveren (GrBvK). Ook Koolmees en Omtzigt zijn voor verkoop, maar er moet wel eerst orde op zaken worden gesteld. ABN AMRO moet weer een fatsoenlijke, degelijke bank worden, aldus Van Dijck. Klaver denkt dat daar wel een paar jaar voor nodig is. Maak er een staatsbank van die als voorbeeld kan dienen, zegt Merkies. Schouten wil onderzoeken of ABN AMRO kan worden omgevormd tot een coöperatieve bank.
De Kamer stemt op 14 april over de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.