Oppositie kritisch over nieuw zorgplan

11 februari 2015, debat - Minister Schippers (Volksgezondheid) heeft een nieuw zorgplan opgesteld om "de kwaliteit te verbeteren en de betaalbaarheid te bewaren". De oppositie is kritisch en heeft twijfels over de effectiviteit ervan.

In december verwierp de Eerste Kamer het zorgvoorstel van Schippers waarmee de vrije artsenkeuze werd beperkt. Arno Rutte (VVD) vindt het te prijzen dat de minister "niet bij de pakken neer is gaan zitten" en een nieuw plan heeft gelanceerd. De patiënt krijgt zorg van een betere kwaliteit, constateert Bouwmeester (PvdA). Maar Bruins Slot (CDA) ziet vooralsnog "een vergaarbak aan maatregelen" die veel vragen oproepen over het proces, de gevolgen en de te behalen bezuinigingen. "Ondoordachte maatregelen" die de macht van zorgverzekeraars vergroten, meent Leijten (SP). Ook Klever (PVV) ziet er weinig in. Zij wil meer fraudebestrijding en een lager eigen risico voor alle verzekerden.

Vragen over het wetgevingstraject

Een deel van de voornemens wordt niet in een wet geregeld, maar vastgelegd met Algemene Maatregelen van Bestuur. Van der Staaij (SGP) pleit voor "royale parlementaire betrokkenheid" bij de besluitvorming. Slob (ChristenUnie) wil in ieder geval de positie van de patiënt ten opzichte van de zorgverzekeraar in een wet vastleggen. Daartoe is de minister bereid. Ook zal zij alle AMvB's aan beide Kamers voorleggen. Laat het CPB de plannen doorrekenen op koopkrachteffecten en budgettaire gevolgen. Dat vinden Ellemeet (GroenLinks), Leijten en Bruins Slot noodzakelijk om de plannen beter te kunnen beoordelen.

Verzekeraars kunnen korting op eigen risico geven

Kern van het plan is dat verzekeraars patiënten korting kunnen geven op het eigen risico wanneer ze gebruikmaken van een door de verzekeraar geselecteerde zorgaanbieder. Is dat wel haalbaar?, vraagt Bouwmeester zich af. Dijkstra (D66) wijst erop dat zorgverzekeraars ook nu al kunnen kiezen voor een korting op het eigen risico, maar dat niet doen. En leidt een lager eigen risico niet tot een hogere premie? Het is toch weer een beperking van de vrije artsenkeuze, constateert Leijten. Een lager eigen risico komt ten goede aan mensen die denken het te gebruiken, reageert de minister. Zij verwacht veel van een efficiënte zorginkoop door zorgverzekeraars.

De Kamer stemt 12 februari over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.