Oppositie: extra geld voor V&J is onvoldoende

25 november 2015, begroting - De regering heeft extra middelen vrijgemaakt voor knelpunten op de begroting van minister Van der Steur en staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. Maar de meeste oppositiewoordvoerders zijn nog niet tevreden.

200 miljoen voor het Openbaar Ministerie (OM), de rechtspraak, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de reclassering. 50 miljoen voor het schrappen van de verhoging van de griffierechten en de eigen bijdrage voor gedetineerden. Eenmalig 60 miljoen euro voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en Nidos. De oppositie is echter nog niet overtuigd. Een klein stapje naar versterking van de strafrechtketen, oordeelt Pechtold (D66). Helder (PVV) ziet nog steeds structurele tekorten in de V&J-begroting. De kraters in de gatenkaas zijn onvoldoende opgevuld, zegt Kooiman (SP). Er moet een miljard bij, denkt Bontes (GrBvK). Van Oosten (VVD) waarschuwt echter dat er geen geld moet gaan naar het in stand houden van inefficiëntie.

Rechtbanken dreigen deels te worden gesloten

Er zijn plannen om rechtbanken in onder andere Almelo, Zutphen en Assen deels te sluiten, waardoor ingewikkelder rechtszaken ergens anders plaatsvinden. Voordewind (ChristenUnie) vindt het ongewenst als mensen lang moeten reizen om hun recht te halen. De extra 20 miljoen van de regering is onvoldoende om dat te voorkomen, zeggen Kooiman en Helder. Ook Van der Staaij (SGP) vraagt aandacht voor de "bereikbaarheid van de rechtspraak". Oskam (CDA) wil het huisvestingplan "in de koelkast" zetten tot na de evaluatie in 2018. Maar sluiting kan nodig zijn om te voorkomen dat leegstand wordt gefinancierd met belastinggeld, aldus Van Oosten. Met Recourt (PvdA) zoekt hij de oplossing in flexibelere verhuur van overheidsgebouwen.

Vragen over OM-budget in verhouding tot taken en prioriteiten

Het OM heeft de afgelopen jaren steeds meer prioriteiten gekregen, zoals de aanpak van kinderporno en jihadisme, stelt Kooiman vast, terwijl op het budget is bezuinigd. De 15 miljoen die erbij komt, is in dat licht volgens haar "een schamel bedrag". Ook Oskam denkt dat het te weinig is en wil het verdubbelen, onder meer om de geplande digitalisering van de rechtspraak goed te laten verlopen. Extra geld is nodig voor snellere doorlooptijden, zegt Pechtold. Het OM moet meer prioriteit geven aan de vervolging van het aanzetten tot haat, discriminatie en geweld, zo bepleit Marcouch (PvdA), om radicalisering en terrorisme te bestrijden.

Problemen bij de politie

Een vastgelopen reorganisatie, ICT-problemen en regionale tekorten aan wijkagenten. Van Oosten is blij met het extra geld voor de politie. Maar is het genoeg? Onduidelijk is nog waar het naartoe gaat, stellen Pechtold en Oskam. Er zijn geen middelen gereserveerd voor de nieuwe cao, stelt Kooiman vast. Krol (50PLUS) pleit voor extra agenten en vraagt aandacht voor "kwetsbare ouderen". Versterk recherche en opsporing, vraagt Bontes. Heroprichting van de spoorwegpolitie is belangrijk voor de veiligheid op stations, stelt Van Tongeren (GroenLinks). Marcouch pleit voor "investeren in agenten" door een goede opleiding en (fysieke) training. Pak etnisch profileren en discriminatie binnen de politieorganisatie aan, vraagt Kuzu (GrKÖ).

Vluchtelingenstroom houdt aan

De toestroom van vluchtelingen houdt aan. Doe alles om het probleem onder controle te krijgen, bepleit Azmani (VVD), onder meer door betere regionale opvang. Sluit de grenzen om de "asieltsunami" te keren, zegt Fritsma (PVV). Sjoerdsma (D66) en Voordewind constateren dat er in de V&J-begroting veel te weinig geld is gereserveerd voor asielopvang. Bovendien is geen rekening gehouden met de gevolgen voor andere begrotingen, vult Keijzer (CDA) aan, bijvoorbeeld door de bouw van extra woningen. Recourt gaat ervan uit dat dit in de Najaarsnota wordt geregeld. Maak ook geld vrij voor kleinschaliger opvang, vraagt Van Tongeren. Gesthuizen (SP) wil dat de achterliggende oorzaken van migratie worden aangepakt.

Het debat gaat op 26 november verder met de reactie van de minister en de staatssecretaris.

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.